Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Utrecht, 12 mei 2006

Revolutionaire verbouwing van monumentaal pand
Iittala opent deuren in Utrecht-Centrum

Er wordt elke dag nog volop gesloopt, getimmerd en gebouwd, maar op 1 juni a.s. gaat het echt gebeuren: dan opent Iittala, marktleider in Scandinavische homeware-merken, een nieuwe shop aan de Choorstraat 2 in het centrum van Utrecht. In vliegende vaart wordt het monumentale markante pand op de hoek met de Vismarkt en Oudkerkhof omgetoverd tot een moderne en functionele winkel waar Scandinavisch design de boventoon voert.

Er zijn maar weinig Utrechtenaren die het gebouw waar Ittala nu haar intrede doet niet kennen. Jarenlang was hier de luxe modezaak Shabanou gevestigd. Het pand, met aan drie zijden een glazen pui die veel zicht biedt in de winkel en waarvan de belangrijkste etalage uitkijkt op het gemeentehuisplein, is uniek. Het winkeloppervlak is verdeeld over twee verdiepingen van ieder 90 m2. Dit rijksmonument wordt nu zorgvuldig en met respect voor de authentieke details op spectaculaire wijze verbouwd.

In de winkel wordt sterk gerefereerd aan Alvar Aalto, een van Iittala's topdesigners en vooral bekend van de 'golvende' Aalto Vaas: het meubilair loopt in een golfbeweging als een rode draad door de winkel. Op de eerste verdieping is aandacht voor koken, de gedekte tafel en een lounge zone. Het hele project is in samenwerking met Jeanette Heerink, die eveneens franchisenemer is voor de Iittala Shop in Amersfoort, tot stand gekomen. Voor het ontwerp en inrichting volgens de internationale richtlijnen van de keten is het Belgische bureau B-Architecten uit Antwerpen verantwoordelijk. Dit bureau heeft eveneens de Iittala-shop in Antwerpen ontworpen.

Behalve in Utrecht, zijn er Iittala Shops in Breda, Den Haag, Nijmegen, Tubbergen en Amersfoort. Daarnaast zijn er de Iittala 'Shop-in-Shops' in de Bijenkorf in Amsterdam en Rotterdam. Met meer dan 5 miljoen passanten per jaar heeft de locatie in Utrecht alles in zich om uit te groeien tot het centrale hart van deze Scandinavische winkelketen.

Iittala, een moderne klassieker

Iittala is marktleider in Scandinavisch homeware-design met een omzet van 168 miljoen euro in 2004 en een hoofdkantoor in Helsinki, Finland. De wortels van Iittala gaan terug tot 1881, toen een glasfabriek in een klein dorp met de naam Iittala in het zuiden van Finland werd gevestigd. Met de opkomst van het modernisme en functionalisme in de jaren twintig en dertig werd het merk succesvol. Met legendarische Finse ontwerpers zoals Kaj Franck en Alvar Aalto werd Iittala een belangrijke stimulerende factor voor duurzaam design voor dagelijks gebruik.

Vandaag de dag beschikt Iittala over een assortiment waarin eigentijdse invloeden van modernisme en functionalisme uit de afgelopen decennia zich mengen met nieuwe moderne klassiekers van de negentiger jaren en daarna. Iittala biedt tijdloze en functionele objecten aan die voldoen aan de wensen van haar klanten op het gebied van koken, dineren, decoreren en het leven van elke dag.

In de afgelopen jaren heeft Iittala hard gewerkt om alle concepten en kleuren op elkaar af te stemmen. Het assortiment is 'designed to be combined', alles is combineerbaar. Iittala werkt tegenwoordig samen met grote internationale en Finse ontwerpers zoals Alfredo Häberli, Antonio Citterio, Björn Dahlström, Harri Koskinen en Oiva Toikka. Hun nieuwe producten - zoals Origo, Collective tools en Dahlström cookware (Tools) - zijn perfect te combineren met klassiekers als de dinercollectie Teema van Kaj Franck en de Aalto Vaas, die in 2006 zijn zeventigste verjaardag viert.

Dit jaar bestaat Iittala 125 jaar. Anno 2006 heeft de winkelketen vestigingen in België, Finland, Zweden, Nederland en Japan.



Informatie over Iittala's meest bekende ontwerpers


. Alvar Aalto (1898-1976) is een van de grootste namen in de moderne architectuur en design. Een van Finlands beroemdste glasproducten is de elegante curvevormige vaas "1937 Savoy" - geïnspireerd op zoals Aalto zei, "de lederen broek van een jong Eskimomeisje". De vaas is nu nog steeds een bestseller in de winkels van Iittala en wordt nog altijd gemaakt met behulp van traditionele glasblaasmethoden.


. Aino Aalto (1894-1949), de echtgenote van Alvar Aalto en haar hele leven zijn zakelijke partner, noemde haar bekende kan- en glascollectie Bölgeblick (nu bekend als Aino Aalto glas), hetgeen de kringen in het water beschrijft als er een steen in een meer wordt gegooid. De collectie was vanaf de eerste dag succesvol en is dat tot nu ook gebleven. Het kan geen toeval zijn dat de naam Aalto het Finse woord is voor "golf"...


. Kaj Franck (1911-1989) liet tijdens de designbeweging halverwege de vorige eeuw zijn sporen na met zijn werk in glas en keramiek. Hij deed dit met zijn campagne "gooien met servies" waarin hij een mix van combineerbaar tafelgereedschap introduceerde als een alternatief voor de ouderwetse en vaak inefficiënte China-serviezen die na de oorlog de standaard vormden. Een voorbeeld hiervan is de nog altijd populaire collectie Teema.