Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Onderwerpen Kerkspecial X(ist) in Christ, mei 2006

Jongeren shoppen er lustig op los

DEVENTER - Jongeren laten zich steeds minder tegenhouden door kerkmuren, maar gaan zelf op zoek naar hun kerk naar keuze. In de 'Kerkspecial' van X in Christ komt Marusja Aangeenburg aan het woord, die het onlangs uitgebrachte boekje 'Kies je kerk' schreef. Shoppen kan nu zelfs via een heuse 'Kerkwijzer' op internet.

Naast Aangeenbrug laat X in Christ enkele christelijke jongeren aan het woord die hun mening geven over kerkshoppen. Marcel Vroegop toont zich een fel tegenstander ("Vaak schuilt er achter shopgedrag een vorm van eigenbelang") terwijl Stephanie Westerhout juist een voorstander is ("Kerkshoppen vind ik positief omdat ik dan zie dat niet elke hervormde, gereformeerde of evangelische kerk dezelfde manieren of samenstelling van de gemeente heeft." X in Christ ging ook de straat op om niet-kerkelijke jongeren te vragen wat kerken zouden moeten doen om hen aan te spreken. De meeste antwoorden bieden weinig hoop voor de gevestigde kerken. "Als ze metal draaien, kom ik wel", was een van de reacties.

Max Westerman: 'Ondernemersschap is geheim van megakerken in VS' RTL-correspondent Max Westerman uit New York, die onlangs aankondigde met deze functie te stoppen, vertelt in een interview wat Nederlandse kerken van Amerikaanse christenen kunnen leren. Vooral het typische ondernemersschap van Amerikanen is volgens Westerman het geheim van de megakerken uit de VS. Zelf denkt de journalist meer tijd vrij te kunnen maken voor spiritualiteit wanneer hij vanaf augustus niet langer te maken heeft met de deadlines van RTL.

Aids: we doen niets!
X in Christ doet in het themanummer ook een aangrijpende oproep om als christenen stil te staan bij de talloze doden die de ziekte aids momenteel eist. Dagelijks raken 6000 jongeren, in de leeftijd van de doelgroep van het jongerenmaandblad, besmet met het HIV-virus. "We lezen de cijfers. We zien de beelden. We schrikken misschien zelfs even. Maar we doen niets. Kerken. Christenen. Jongeren." aldus hoofdredacteur Henk Jan Kamsteeg in zijn betoog. Lezers worden uitgedaagd op www.xistinchrist.nl ideeën te delen over wat christenen kunnen doen.

Vier jongeren geven in het meinummer al het goede voorbeeld, zij vertellen wat zij met hun 'heilige frustratie' doen. Zo vertelt Emiel Bolks, oprichter van een jeugdkerk, hoe hij als "evangelist binnen de kerk" de vrijzinnigheid te lijf gaat.

X in Christ werd in september 2005 gelanceerd en maakt sinds die tijd een enorme groei in abonnementaantal toe. Deze maand recenseerde de onafhankelijke bladensite www.missmag.nl: 'X in Christ is 1. een echt jongerenblad, en 2. echt christelijk. Wat dat betreft: complimenten voor de redactie, want het lijkt ons geen eenvoudig combinatie!'

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht