Vlaamse overheid


Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 12 mei 2006

Minister Moerman haalt topinstelling voor mariene wetenschappen naar Oostende

Het secretariaat van de Marine Board van de European Science Foundation (ESF/MB) verhuist van Straatsburg naar Oostende. Dat heeft de algemene vergadering vandaag in Bergen (Noorwegen) beslist. Met het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) en het IOC Project Office krijgt Vlaanderen in Oostende zo de beschikking over een faciliteit voor marine onderzoek van internationale allure. Na het UNESCO-IODE Project Office is het ESF/Marine Board al de tweede internationale instelling die Vlaams minister van Wetenschap en Innovatie Fientje Moerman naar Oostende haalt.

Minister Moerman maakt hiervoor 100.000 euro vrij. Het ESF/Marine Board secretariaat zal net als het IODE Project Office zijn intrek nemen in de gerestaureerde pakhuizen aan de Oostendse vismijn, waar ook het VLIZ gehuisvest is. De officiële inhuldiging is gepland voor eind 2006.

Minister Moerman bood in het najaar van 2005 aan de voorzitter en de leden van de Marine Board aan om het ESF/Marine Board secretariaat in Oostende te huisvesten. Er diende een procedure te worden gevolgd waarbij de technische aspecten van de mogelijke opties aan een aantal criteria werden getoetst. Vrijdag nam de vergadering van de ESF/Marine Board dan de beslissing in Bergen in het voordeel van Oostende.

Naast Oostende kwamen ook Lissabon, Brussel en Straatsburg, waar het Marine Board secretariaat nu gevestigd is, in aanmerking. Bij de keuze voor Oostende waren de goede bereikbaarheid, de korte afstand tot Brussel, de link met de zee, en de aanwezigheid van het VLIZ en het IOC Project Office doorslaggevend.

De ESF/Marine Board wordt erkend als hét multidisciplinaire Europese forum voor mariene wetenschappen. Het werd in 1995 opgericht om de coördinatie tussen Europese mariene wetenschappelijke organisaties - zowel onderzoeksinstituten als onderzoeksfinancierende instellingen - te verbeteren en om een strategie voor mariene wetenschappen in Europa te ontwikkelen.

Momenteel zijn 25 mariene instituten en nationale agentschappen voor financiering van zeewetenschappelijk onderzoek uit 17 landen erkende ESF/MB-leden. België wordt vertegenwoordigd door het FWO-Vlaanderen en het franstalige FNRS.

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

Dhr. Joeri Casteleyn, persdienst minister Moerman Tel.: 02-552 61 84
Gsm: 0499-59 36 01
E-mail: persdienst.moerman@vlaanderen.be

Dhr. Frank Beckx, persattaché minister Moerman Gsm: 0476-80 94 74

Lees meer op: http://www.vlaanderen.be/servlet/Satellite?cid=1147406418687&pagename=nieuwsberichten%2FNB_Nieuwsbericht%2FNieuwsbericht