Ingezonden persbericht


Van Gennip complimenteert KvK over ingezette professionaliseringsslag

KvK's presenteren best practices op gebied van regionale samenwerking

De Kamers van Koophandel hebben gister vijftig best practices op het gebied van regionale samenwerking gepresenteerd tijdens het KvK jaarcongres 'Handen ineen voor regionale groei!' in het Fortis Theater in Scheveningen. Staatssecretaris van Gennip complimenteerde in haar speech de Kamers van Koophandel over de veranderingen die zijn doorgevoerd en de ingezette professionaliseringsslag ten behoeve van een betere dienstverlening voor de ondernemers.

Een belangrijke taak van de Kamer van Koophandel is het stimuleren van de regionale economie. Tijdens het congres zijn de 50 beste projecten op het gebied van regionale samenwerking gepresenteerd. De projecten hebben onder andere betrekking op onderwijs & arbeidsmarkt, lastenverlichting, ruimtelijke ordening, bereikbaarheid en veilig ondernemen.

Vergunningenwijzer
Een voorbeeld van een succesvol regionaal samenwerkingsproject is de 'Twentse vergunningenwijzer'. Dit is een eenvoudige checklist die ondernemers krijgen aangereikt bij de aanvraag van een vergunning. Samen met de ondernemer wordt doorlopen welke vergunningen er nodig zijn, hoe lang het proces gaat duren, wat het gaat kosten en welke ambtenaren in het proces zijn betrokken. Zo wordt er vanuit de overheid klantvriendelijk en ondernemend met de ondernemer meegedacht en wordt hij niet van het ene naar het andere loket verwezen. De Vergunningenwijzer is tot stand gekomen met alle Twentse gemeentes, de regio Twente de Provincie Overijssel en de Kamer van Koophandel Veluwe en Twente. De Staatssecretaris heeft de wens uitgesproken dat deze Vergunningenwijzer over geheel Nederland wordt uitgerold.

Samenwerking
Tijdens het congres complimenteerde staatssecretaris van Economische Zaken Van Gennip de Kamers van Koophandel uitgebreid met de veranderingsplannen en de professionaliseringsslag.

Belangrijkste punt vindt de staatsecretaris dat de samenwerking zal worden versterkt, niet alleen tussen de Kamers onderling, maar vooral ook tussen de Kamers en de andere organisaties die zich richten op dienstverlening aan ondernemers. Alle ondernemers gaan daar iets van merken en vooral van profiteren.

Van Gennip zal nu haar best doen om voor alle voorgestelde veranderingen ook politieke steun te verkrijgen.