Vlaamse overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 12 mei 2006

Opleiding brandstofcelbus Van Hool krijgt steun

Op voorstel van Vlaams minister van Economie MOERMAN heeft de Vlaamse Regering vandaag beslist om aan het familiebedrijf Van Hool NV uit Koningshooikt bij Lier opleidingssteun toe te kennen voor een totaal bedrag van 945.063 euro. In de onderneming loopt een innovatieproject rond de bouw van een brandstofcelbus. Het concept is uniek, omdat het over een hybride technologie gaat met zero CO²-emissie tot gevolg.

Kennis is en blijft de belangrijkste grondstof van Vlaanderen, aldus de minister. Om die kennis op peil te houden moeten we investeren in vorming en in bedrijven die werken aan de vorming van het personeel.

Van Hool is één van 's werelds grootste onafhankelijke constructeurs van autobussen en bedrijfsvoertuigen met een jaarproductie van 1.800 bussen en 5.000 opleggers en onderstellen, waarvan 80% voor de buitenlandse markt. De onderneming stelt 4.500 VTE tewerk.

Het project van Van Hool past ook in de doelstellingen van de Vlaamse Regering qua innovatie, technologisch onderzoek, industrieel potentieel en duurzame ontwikkeling, vervolgt de minister . We hebben in Vlaanderen heel wat kennis in huis op het gebied van milieu, alternatieve energie en energiebezuiniging. De brandstofcelbus van Van Hool bewijst dit.

In het voorjaar richtte minister Moerman samen met minister Peeters het Milieu-Innovatie-Platform op met als opdracht: samen zoeken naar ontwikkeling, toepassing en commercialisering van nieuwe milieu- en energietechnologieën. De komende drie jaar wordt er zeven miljoen euro voorzien om haar besturen, de Vlaamse universiteiten en de Vlaamse industrie nieuwe energie- en milieutechnologieën te laten ontwikkelen en te commercialiseren.

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

Dhr. Frank Beckx, persattaché minister Moerman Gsm: 0476-80 94 74

Dhr. Joeri Casteleyn, persdienst minister Moerman Tel.: 02-552 61 84
Gsm: 0499-59 36 01
E-mail: persdienst.moerman@vlaanderen.be

Lees meer op: http://www.vlaanderen.be/servlet/Satellite?cid=1147406422587&pagename=nieuwsberichten%2FNB_Nieuwsbericht%2FNieuwsbericht