Provincie Noord-Brabant




Controle op toezicht Sportiom nu voldoende

Tijdens een verassingscontrole van de provincie Noord-Brabant bij zwembad Sportiom in 's-Hertogenbosch, blijkt het toezicht beter geregeld .

Als vervolg op de eerdere waarschuwingen aan de directie van Sportiom, heeft de provincie 10 mei 2006 zwembad Sportiom in 's-Hertogenbosch opnieuw gecontroleerd op voldoende toezicht op de zwembadbezoekers. Eerder werd het toezicht op de bezoekers niet volgens de wettelijke eisen uitgevoerd en na lange tijd was nog steeds onvoldoende duidelijk hoe dit opgelost zou gaan worden.

Uit de controle van afgelopen woensdag blijkt dat de directie alle opmerkingen van de provincie over toezicht heeft aangepakt en nu wel voldoet aan de eisen die daaraan worden gesteld. Ook het toezichtsplan is op diverse punten aangepast. Zo is bijvoorbeeld het aantal toezichthouders uitgebreid naar plaatsen binnen het zwembad0 die volgens de provincie onveilig zijn. De directie van Sportiom heeft bovendien beloofd het volledig aangepaste toezichtsplan op korte termijn met de provincie te bespreken.
Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant is belast met de uitvoering van de landelijke wetgeving Wet hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden (Whvbz). Hieraan wordt in Noord-Brabant hoge prioriteit gegeven omdat de veiligheid en gezondheid van burgers in gevaar kan komen. Daarom worden alle zwembaden (ongeveer 500 in Noord-Brabant) jaarlijks minimaal één keer gecontroleerd op bijvoorbeeld het houden van toezicht door het badpersoneel.

Een controle van de provincie blijft een momentopname en de directie van een zwembad blijft altijd verantwoordelijk voor het juist invullen van de wijze van toezichthouden. De provincie toetst het toezichtsplan in hoofdlijnen omdat ieder zwembad anders is ingericht. Tijdens het bezoek werd het zwembad visueel gecontroleerd en werd het toezicht getoetst aan de eisen in het toezichtsplan.