CBS



Industriemonitor voedings- en genotmiddelenindustrie

Vrijdag 12 mei 2006 14:00
Realisaties: voedings- en genotmiddelenindustrie

In maart 2006 heeft de voedings- en genotmiddelenindustrie meer omzet geboekt. Een extra werkdag en hogere afzetprijzen hadden een positief effect op de omzet. Na verrekening van deze invloed bleek dat het volume van de gemiddelde dagomzet (omzetvolume) iets kleiner was dan in maart 2005. Ook de productie daalde iets. Door positievere ontwikkelingen in januari en februari dit jaar kon het eerste kwartaal worden afgesloten met een omzetvolume van dezelfde omvang als in het eerste kwartaal van 2005. Op kwartaalbasis groeide de productie licht.

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie
(maart 2006 t.o.v. maart 2005)

Omzet vooral hoger op exportmarkt

In maart 2006 heeft de voedings- en genotmiddelenindustrie bijna 6 procent meer omzet gerealiseerd dan in maart van 2005. Een belangrijk deel van deze omzettoename werd geboekt op de exportmarkt, waar de omzet bijna 11 procent hoger was tegen ruim 1,5 procent in eigen land. Hogere afzetprijzen en een extra werkdag hadden een stuwend effect op de omzetgroei. Na verrekening van dit effect bleek dat de ontwikkeling van het omzetvolume op de buitenlandse markt beperkt bleef tot een krappe 2,5 procent. In eigen land was zelfs sprake van een afname van het omzetvolume met ruim 3,5 procent.

Prijsstijgingen stabiel

In maart betaalden ondernemers in de voedings- en genotmiddelenindustrie 4,5 procent meer voor grond- en hulpstoffen dan in maart van 2005. Dit beeld was ongeveer hetzelfde in januari en februari van dit jaar. Sinds oktober van 2005 liggen de kosten voor grond- en hulpstoffen (de verbruiksprijs) elke maand hoger dan in dezelfde maand van het voorgaande jaar. De hogere kosten werden gedeeltelijk doorberekend aan de klanten. Afnemers in het buitenland betaalden in maart van dit jaar 3,5 procent meer voor voeding, drank en tabak van Nederlandse bodem. In Nederland betaalden afnemers een krappe procent meer.

Minder productie

In maart van 2006 lag het volume van de gemiddelde dagproductie 1,5 procent beneden het niveau van maart in 2005. Door een productietoename in februari kon het eerste kwartaal worden afgesloten in de plus. Ten opzichte van dezelfde periode in 2005 steeg de productie met krap 1 procent.

Volume bruto toegevoegde waarde groter in vierde kwartaal

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de voedings- en genotmiddelenindustrie was in het vierde kwartaal van 2005 bijna 1 procent groter dan in het vergelijkbare kwartaal van 2004. Ook over het jaar 2005 groeide het volume van de bruto toegevoegde waarde met bijna 1 procent. Daarmee was 2005 een beter jaar voor deze branche dan 2004, want toen was dit volume nagenoeg gelijk aan dat in 2003.