Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 12 mei 2006

Perspectiefnota 2007 - 2010 naar gemeenteraad

College Alkmaar: blijvend
sluitende begroting noodzaak

Een blijvend sluitende begroting vormt hét uitgangpunt voor de perspectiefnota 2007 - 2010. Omdat in de komende periode een tekort op de gemeentebegroting dreigt, goeddeels als gevolg van autonome ontwikkelingen, zijn nieuwe beleidsinitiatieven alleen mogelijk als elders op de begroting ruimte wordt gemaakt.

Dit stelt het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Alkmaar in de Perspectiefnota 2007 - 2010, die vandaag naar de gemeenteraad is gestuurd. De Perspectiefnota geeft een actueel inzicht in de financiële positie van de gemeente en bevat informatie over (autonome) ontwikkelingen, investeringen het financiële kader.

Als gevolg van de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen en de vorming van een nieuw college is de perspectiefnota beperkt tot een financiële vertaling van het bestaande beleid. In het coalitieakkoord (zie www.Alkmaar.nl) zijn afspraken gemaakt die een nadere vertaling vergen in het collegeprogramma. De daartoe noodzakelijk keuzes krijgen een uitwerking in de meerjarenbegroting en worden vervolgens aan de raad voorgelegd.

Bij ongewijzigd beleid geeft het financiële kader een negatief saldo. Dit komt vooral door een extra uitname uit het gemeentefonds als gevolg van de hoge declaraties voor het BTW Compensatiefonds in 2003 en 2004. Deze extra uitname wordt met terugwerkende kracht gecompenseerd in de jaren 2006 tot en met 2009. Structureel veroorzaakt die extra uitname voor de gemeente Alkmaar een verlaging van de Algemene Uitkering van 1,7 miljoen euro.

Bij de begrotingsbehandeling in het komende najaar zal het college voorstellen doen voor nieuw beleid. Daarbij staat een structureel sluitende begroting dus voorop. Het college benadrukt dat invulling van de financiële dekking alleen adequaat kan zijn als oud beleid wordt geschrapt voor nieuw beleid.

Voor meer informatie: Ben Wouters, 072 - 548 8988