Openbaar Ministerie

Drie verdachten in bewaring gesteld voor export 835 kilo MDMA naar Australië

Rotterdam, 12 mei 2006

Vandaag heeft de rechter-commissaris drie personen in bewaring gesteld voor vermoedelijke betrokkenheid bij de uitvoer van 835 kilo MDMA naar Australië.

De mannen zijn dinsdag jl. door de Nationale Recherche aangehouden.

Op 19 oktober 2004 werd in Sydney ruim 835 kilo MDMA in beslag genomen. De MDMA was verborgen in een bakkerijoven. De verdovende middelen zijn per vliegtuig vanuit Frankfurt naar Sydney vervoerd. In relatie tot deze verdovende middelen zending werden in november 2004Â in Australië twee Australische verdachten aangehouden en in België twee Belgische verdachten.

De Australische autoriteiten hebben de Nationale Recherche verzocht een onderzoek in te stellen, omdat zij het vermoeden hadden dat er sprake was van Nederlandse betrokkenheid.

Uit dit onderzoek is gebleken dat de bakkerijoven voordat deze per vliegtuig vanuit Frankfurt naar Australië werd overgevlogen per vrachtauto vanuit Polen via Duitsland naar Nederland is vervoerd. De vrachtauto is in Hardenberg op een bedrijventerrein geparkeerd. Na een aantal dagen heeft de Poolse chauffeur de vrachtwagen opgehaald en de lading met de bakkerijoven afgeleverd in Frankfurt ter verzending per vliegtuig naar Sydney. Het vermoeden is dat in Hardenberg de later in Sydney in beslag genomen synthetische drugs in de bakkerijoven is verborgen.

De aangehouden verdachten zijn een 34-jarige man uit Aalsmeer, een 37-jarige man uit Hilversum en een 53-jarige man uit Hardenberg. In vijf woningen en bedrijfspanden hebben doorzoekingen plaatsgevonden.

Het onderzoek staat onder leiding van het Landelijk Parket.

Â

Voor informatie: Desirée Leppens