Gemeente Vlaardingen


Erevoorzitter Geuzenverzet overleden
12 mei 2006

Bill Minco, erevoorzitter Stichting Geuzenverzet 1940-1945 en drager van de Vlaardingse erepenning, is op 5 mei 2006 op bijna 84-jarige leeftijd overleden. Sebil (Bill) Minco is op 12 mei in kleine kring begraven.

Portret Bill Minco Bill Minco heeft zich meer dan zestig jaar met grote bevlogenheid ingezet om de herinnering aan het Nederlandse verzet levend te houden. Zijn persoonlijke oorlogservaringen gaven hem de voortdurende kracht om zich in te zetten voor organisaties en mensen die opkomen voor anderen in nood. Onverschilligheid ten opzichte van onrecht en lijden was voor hem onbespreekbaar. Minco stond aan de basis van de Stichting Geuzenverzet 1940-1945.

Verzet tegen Duitse bezetter
Bill Minco werd als 18-jarige joodse scholier op 7 januari 1941 gearresteerd vanwege zijn verzet tegen de Duitse bezetter. Minco was lid van het Geuzenverzet. Op 4 maart van dat jaar werd hij ter dood veroordeeld. Vanwege zijn jonge leeftijd zette de Duitse bezetter dit vonnis op 13 maart 1941 om in levenslang.

Minco heeft tot aan het eind van de oorlog gevangen gezeten. Na zeventien maanden eenzame opsluiting in tuchthuis Untermaßfeld zat hij achtereenvolgens gevangen in de concentratiekampen Mauthausen en Auschwitz. Toen de Russen in aantocht waren, werd hij gedwongen de dodenmars te lopen van Auschwitz naar Groß-Rosen. Hierna kwam hij in concentratiekamp Dachau terecht tot aan de bevrijding op 30 april 1945.

Verhaal opgeschreven
De weg die Minco in de oorlog heeft afgelegd, was onvoorstelbaar zwaar en onmenselijk. Op aanraden van een goede vriend heeft Minco direct na de oorlog in 1945 zijn verhaal opgeschreven, om het onverzoenlijke te verzoenen. In 1995 vulde hij zijn oorspronkelijke verhaal aan met filosofische beschouwingen en overwegingen en samen met fotos en authentieke documenten werd dit zijn boek Koude voeten, dat in 1997 verscheen.

Levenstaak
Het was Mincos levenstaak om de herinnering aan het verzet in Nederland in het algemeen en aan het Geuzenverzet in het bijzonder levend te houden.
Hij werd actief in allerlei instellingen, die zich met die herinnering bezighielden, zoals de Stichting Het Oranjehotel, de Nederlandse Vereniging van Ex-Politieke Gevangenen en het Oorlogs- en Verzetsmuseum Overloon.
In het maatschappelijk leven was hij onder meer actief in de plaatselijke politiek van Hilversum. Hij was daar van 1957 tot 1982 raadslid, waarvan de laatste vier jaren wethouder.

Geuzenherdenking
In de jaren tachtig stond Bill Minco mede aan de basis van de Stichting Geuzenverzet 1940-1945. De stichting werd opgericht om de idealen van en de nagedachtenis aan de verzetsgroep De Geuzen in herinnering te houden. In Vlaardingen onthulde Koningin Beatrix in 1983 het Geuzenmonument.

De jaarlijkse herdenking van het Geuzenverzet is op 13 maart, de datum waarop in 1941 vijftien Geuzen door het vuurpeloton zijn gedood op de Waalsdorpervlakte. Dit is ook de datum waarop drie andere ter dood veroordeelde Geuzen, waaronder Bill Minco, vanwege hun leeftijd hun straf hoorden omzetten in levenslang.

Geuzenpenning
Sinds 1987 reikt de Stichting Geuzenverzet 1940-1945 jaarlijks een Geuzenpenning uit als eerbetoon aan personen en/of instellingen die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor de democratie of tegen dictatuur, discriminatie en racisme.

Minco was vanaf de oprichting voorzitter van de Stichting Geuzenverzet 1940-1945 en bleef tot op hoge leeftijd actief en betrokken bij het verwezenlijken van de doelstellingen van de stichting. Begin 2002 legde hij het voorzitterschap neer en sinds die tijd was hij erevoorzitter.

Minco stierf op bevrijdingsdag 5 mei 2006. Zijn gezondheid was de laatste jaren steeds verder achteruitgegaan. Het bestuur van de Stichting Geuzenverzet 1940-1945 zal altijd met dankbaarheid, respect en genegenheid terugdenken aan Bill Minco.

Foto: Arie Wapenaar.