Gemeente Zwolle

Veiligheidsbeleid van de gemeente meer in samenhang


Datum uitgave: 05/12/2006
Het veiligheidsbeleid van de gemeente Zwolle wordt de komende jaren duidelijker, meer gecoördineerd en in samenhang opgesteld. De gemeente kent al jaren een actief veiligheidsbeleid, dat zich richt op vele onderdelen van de samenleving. Omdat veiligheid vele thema's omvat (van leefbaarheid tot uitgaan en van terreur tot overlast) ontstond een wat versnipperd beeld. Voor het gemeentebestuur is het moeilijk om te sturen op het beleid. In november 2005 leidde dat tot een motie waarin de gemeenteraad vroeg om een helder en integraal programma Veiligheid van 2006 tot 2010. Inmiddels ligt hiervoor een voorstel, dat binnenkort door de raad besproken wordt.

Het Veiligheidsbeleid wordt programmatisch aangepakt. De programmamanager is een lid van de directie van de gemeente Zwolle, waardoor de aansturing helder is. Tot nu toe waren verschillende bestuurders en gemeentelijke eenheden verantwoordelijk. Door daar een programmamanager op te zetten, ontstaat er meer samenhang. Aan de doelstellingen hoeft niets te veranderen: die zijn duidelijk verwoord in het Meerjaren Ontwikkelingsplan van de gemeente, dat nog loopt tot 2009. Richtinggevend zijn de thema's geweld, overlast, jeugdcriminaliteit en leefomgeving.

In het programma Veiligheid dat nu is opgesteld is per onderdeel duidelijk af te lezen wat de doelstellingen zijn, welke activiteiten daarbij horen en wie verantwoordelijk is. Het programma gaat in op openbare orde, fysieke veiligheid, jeugdcriminaliteit, huiselijk geweld en gebiedsgebonden aanpak. Jaarlijks verschijnt het Veiligheidsbeeld, met daarin cijfers over de objectieve veiligheid, maar ook onderzoek naar het veiligheidsgevoel van Zwolse burgers. Aan de hand hiervan wordt gekeken of binnen het Veiligheidsbeleid andere prioriteiten moeten worden gesteld.

Openbare orde in ontwikkeling
Een van de aanleidingen om veiligheidsbeleid continu tegen het licht te houden is het feit dat met name in de openbare orde regelmatig vernieuwingen optreden. De burgemeester heeft er de laatste jaren veel bevoegdheden en taken bij gekregen. Dat heeft te maken met maatschappelijke veranderingen als terrorisme in de samenleving, waardoor de roep om meer veiligheid en consequent optreden is toegenomen.

Openbare orde is dan ook nadrukkelijk een onderdeel van het programma Veiligheid, zodat de gemeenteraad beter kan zien welke gevolgen het verleggen van prioriteiten heeft.

Bron: afdeling Communicatie