Ministerie van Algemene Zaken


12-05-2006, Met het oog op morgen, Radio1 , 23.07 uur

VICE-MINISTER-PRESIDENT ZALM NA AFLOOP VAN DE WEKELIJKSE MINISTERRAAD OVER DE BETAALBAARHEID VAN DE AOW, DE VERGRIJZINGSPROBLEMATIEK EN HET WK VOETBAL


- AOW EN VERGRIJZING -

WALLAART:
Kunt u rekenen, meneer Zalm?


ZALM:
Ja, dat denk ik wel.

WALLAART:

Dan kunt u het dus op uw vingers natellen, volgens Nout Wellink van De Nederlandsche Bank..


ZALM:
Wat bedoelt u precies?

WALLAART:

Nout Wellink zei dat iedereen die kan rekenen, kan nagaan dat rijkere ouderen op termijn moeten gaan meebetalen aan de AOW.


ZALM:
Ja, nou, daar ben ik het niet mee eens.

WALLAART:
Oh.


ZALM:

Het is een van de mogelijkheden om geld bij elkaar te schrapen om de vergrijzing te financieren. Maar er zijn tal van andere mogelijkheden ook. En het is echt een politieke keus wat je wilt. Dit is niet een onvermijdelijke of noodzakelijke maatregel. Ik wijs er ook op dat we al de afspraak hebben dat de AOW-premie, zoals die eind jaren negentig was, dat die niet meer zal worden verhoogd in de toekomst. Dus dat betekent dat de toename van de vergrijzing, die wordt al uit de algemene middelen gefinancierd.

WALLAART:

En die worden dan weer opgebracht door de belastingbetalers. Maar het blijft zo dat de belastingtarieven voor de werkenden veel hoger zijn dan voor de gepensioneerden. Dus het blijft een groeiende last voor de werkende mensen.


ZALM:

Nee, belastingtarieven zijn precies gelijk voor iedereen, alleen werkenden moeten ook AOW-premie betalen. Maar die AOW-premie, die zal niet worden verhoogd.

WALLAART:
Het is al vaker gebeurd dat Wellink u, of de regering, voor de voeten liep. Bent u nou zo slim of is Wellink zo dom?


ZALM:
Ik vind het heel goed dat hij de schijnwerper zet op het vergrijzingsprobleem. En ik vind het ook prima dat hij een aantal mogelijkheden noemt. Maar de keuze is natuurlijk uiteindelijk aan de politiek.

WALLAART:

Toch is hij heel duidelijk; we moeten dat echt doen.


ZALM:
Ja, ik ben ook heel duidelijk. Maar dat zeg ik dan als VVD-er: we moeten het echt niet doen.

WALLAART:
En in uw politieke carrière gaat u dat ook dus niet meemaken, dat ze daar aan gaan tornen?


ZALM:
Nee. Ik vind dat systeem dat we nu hebben, we betalen nu al vanuit de schatkist voor de AOW-uitgaven zo'n 6 miljard, dat leggen we er bij omdat die AOW-premie te laag is in verhouding tot de uitgaven van de AOW. En dat zullen we dus ook in de komende jaren gaan zien en blijven doen. Dus op dat punt hebben we denk ik al een goede afspraak gemaakt. En dat was nog onder Paars.

WALLAART:
Wel een mooie baan, hè, directeur van De Nederlandsche Bank?


ZALM:
President-directeur is hij zelfs, ja.

WALLAART:

Het is een beetje publiek geheim dat u in de toekomst wellicht een kandidaat zou zijn voor die functie. Zou u dat zien zitten?


ZALM:
Ik ben maar met één ding bezig en dat is proberen een goede minister van Financiën te zijn.

WALLAART:

Ja, maar niemand heeft het eeuwige leven in de politiek. Zelfs u niet.


ZALM:

Maar dat zien we wel aan mijn levenseinde in de politiek, dan ga ik pas nadenken over wat ik daarna ga doen.

WALLAART:
En dat heeft u nog niet in beeld wanneer uw levenseinde in de politiek is?


ZALM:
Nee.

WALLAART:
Het feit dat we over de AOW praten nu dat is te danken aan PvdA-leider Wouter Bos. Die kwam met voorstellen daarover. Nu noemde minister Pechtold deze voorstellen eerder deze week 'dapper'. Ik neem aan dat dit een kabinetsstandpunt is, want het kabinet praat met één mond.


ZALM:
Nou, ik ben het daar ook wel mee eens. Ik vind het overigens niet allemaal goede voorstellen.

WALLAART:
Maar het is wel dapper van Wouter Bos?


ZALM:
Ja, maar het is wel geld bij elkaar halen en waar ik meer in zie is ook maatregelen treffen die het draagvlak voor de AOW verbreden. Door ook meer mensen aan het werk te houden en langer aan het werk te houden en ook op dat vlak zijn er heel veel mogelijkheden om extra stimulansen aan te geven en dan krijg je een veel groter economisch draagvlak voor de AOW-uitgaven en dan zit je niet alleen m aar geld ergens weg te halen.

WALLAART:
Dus voor de betaalbaarheid van de AOW is het niet nodig. Gaat dit kabinet niet aan de AOW komen?


ZALM:

Nee.

WALLAART:
Dit kabinet heeft altijd hartstochtelijk gewaarschuwd voor de problemen, de hel en de verdoemenis van de vergrijzing die eraan zit te komen. Is dat probleem nu opgelost met dit kabinetsbeleid?


ZALM:
Nee, en dat is eigenlijk ook het gekke: wij werden inderdaad beschuldigd van angstaanjagerij, want wij hebben natuurlijk een heleboel hervormingsmaatregelen gedaan; in de WAO, in VUT-prepensioen, de WW, de Wet werk en bijstand. Juist ook vanwege die toenemende vergrijzing die we aan zien komen. En toen is door de oppositie, inclusief de PvdA, steeds gezegd: ja dat is allemaal overdreven. Wat ik vaststel, ook wel met enig plezier, is dat Bos daar niet meer over spreekt, dat hij blijkbaar het kabinetsbeleid op al die punten ondersteunt.

WALLAART:



ZALM:

Er moet ook nog meer gebeuren.

WALLAART:
Wat moet er dan nog meer gebeuren?


ZALM:

Er zal als we het beleid nu verder helemaal laten zoals het is, dan krijg je het probleem rond de financiering toch van de AOW- en de zorguitgaven.

WALLAART:
Het lijkt me dat u dat niet over uw kant kunt laten gaan.


ZALM:
Nee, dus in het eerstvolgende regeerakkoord, en in het verkiezingsprogramma, zal ook uitzicht moeten worden geboden door de politieke partijen hoe ze dat gaan aanpakken.

WALLAART:

U ziet dus een probleem met de betaalbaarheid van de gezondheidszorg en de oudedagsvoorziening door de vergrijzing. En u gaat daar het komende jaar dus eigenlijk niets aan doen?


ZALM:

Nee. We gaan het beleid zoals we dat uitgestippeld hebben voleinden. En daar zit ook nog een aantal hervormingen aan te komen.

WALLAART:
Maar u weet nu al dat dat niet genoeg is.


ZALM:
Nee, dat is bekend en daar zal ook een volgende kabinetsperiode nog verder aan gewerkt moeten worden.

WALLAART:

Dat is dus een jaar tijdsverlies?


ZALM:
Nee, dat is geen jaar tijdsverlies. Je kan ook niet alle hervormingen bovenop elkaar stapelen. Het is ook..

WALLAART:
Maar het is wel nodig?


ZALM:

Maar je spreekt over tijdsbestek van tot 2040 en in een volgende kabinetsperiode zou het goed zijn dat je dan die maatregelen verder aanvult ten opzichte van wat wij nu hebben gedaan om het echt rond te maken.

WALLAART:
Nu kwam vandaag het bericht dat Blair en Brown in Engeland hebben besloten om de pensioengerechtigde leeftijd geleidelijk te verhogen tot 68. Ik geloof over 40 uitgesmeerd of iets dergelijks. Is dat wel een goede suggestie?


ZALM:
Ja, dat is zeker een van de mogelijkheden die je, denk ik ook bij die verkiezingsprogramma's aan de orde zal komen. Ook in Amerika hebben ze dat gedaan, in Duitsland, in Frankrijk.

WALLAART:
En in de VVD.


ZALM:
En dat spoort met steeds langere levensverwachting. Mensen kunnen ook steeds langer dingen doen. Dus dat zal zeker in het VVD- verkiezingsprogramma, zal dit een van de opties zijn die je serieus moet overwegen.

WALLAART:
Verhogen van de pensioensgerechtigde leeftijd?


ZALM:

Maar wel voorspelbaar, geleidelijk en met een fatsoenlijke aankondigingstermijn.

WALLAART:
Maar serieus overwogen, komt het er in, denkt u?


ZALM:
Dat moeten we even afwachten, ik ben niet degene die in mijn eentje het verkiezingsprogramma vaststelt.


- WK VOETBAL -

WALLAART:
Tot slot, de belangrijkste vraag: wie moet er mee naar Duitsland naar het WK, Vennegoor of Huntelaar?


ZALM:
Allebei.

WALLAART:
Allebei? Ja maar dat moet natuurlijk ook gefinancierd worden, dus welke verdediger gaat er dan niet mee?


ZALM:
Geen idee, maar ik heb er ook geen verstand van.

WALLAART:
Okay, maar het is natuurlijk wel belangrijk. Want de prestaties van Oranje zijn belangrijk voor de economie. Lijkt me onderwerp voor het kabinetsbeleid.


ZALM:

Het lijkt me heel goed dat het kabinet zich niet met de opstelling van het Nederlands Elftal bemoeit zoals Van Basten zich ook niet bemoeit met het begrotingsbeleid.
(Letterlijke tekst, ongecorrigeerd, EB)