Ingezonden persbericht


Nestkasten maken voor de huismus in kasteeltuin Oud-Valkenburg

Het IVN Valkenburg aan de Geul organiseert op zaterdag 13 mei een bijzondere activiteit voor de jeugd. Om 10.30 uur kunnen kinderen onder begeleiding nestkasten maken voor huismussen. De activiteit vindt plaats in de kasteeltuin Oud-Valkenburg. Voor deelname wordt een kleine bijdrage gevraagd van drie euro per kind voor de materiaalkosten. De kinderen mogen na afloop een nestkast mee naar huis nemen. Aanmelden voor deze activiteit is wel noodzakelijk, men kan hiervoor bellen met Leon Willems, tel. 046-4524233.

Huismussen leven al eeuwenlang in de buurt van mensen. Vroeger broedden ze massaal onder de daken van huizen en stroopten zomers het platteland af, waar ze leefden van het graan op de akkers. Door de verstedelijking is ons land steeds kaler en schoner geworden. Veel daken zijn voor de huismus ontoegankelijk en graan- en korenvelden zijn nagenoeg verdwenen. Door het gebrek aan voedsel en woonruimte is het aantal huismussen de afgelopen jaren dramatisch afgenomen. Sinds november 2004 staat hij op de Rode Lijst.

Nu broeden er tussen de 500.000 en 1 miljoen paartjes in Nederland en dit aantal neemt snel af. Vooral de snelheid waarmee de het aantal huismussen afneemt is verontrustend. Sinds de jaren zestig is de stand gehalveerd. Eind jaren zeventig waren er nog tussen de 1 en 2 miljoen paartjes huismussen. De afname begon rond 1980 maar kwam in een stroomversnelling in de jaren '90. De huismus die tot voor kort de meest algemene broedvogel van Nederland was, komt nu na de merel op de tweede plaats.

Op het platteland zette de afname geleidelijk in en daar lijkt de stand nu gestabiliseerd. In de steden begon de afname iets later; in de tweede helft van de jaren negentig. Maar het proces verliep daar veel sneller en gaat nog steeds door. De minste verandering is te zien in dorpen, waar de dichtheden momenteel nog het hoogst liggen.

De Nederlandse situatie is niet uniek. Vanaf de jaren zeventig wordt een afname geconstateerd in bijna alle West-Europese landen, van Scandinavië tot België, Duitsland en Groot-Brittannië.

Speciaal voor de huismus heeft Vogelbescherming Nederland een nestkast en een actieplan ontworpen. Meer informatie hierover is te vinden op de website van vogelbescherming : www.vogelbescherming.nl.

IVN Valkenburg aan de Geul
Postbus 7
6300 AA Valkenburg aan de Geul
Tel. 046-4524233