Gemeente Schiedam


Het is FEEST in Schiedam
met Schiedam Proms en Nationale Molendag

Het Voorjaar in Schiedam is begonnen! Op vrijdag 12 en zaterdag 13 mei geven Schiedam Proms en Nationale Molendag de aftrap voor een feestelijke evenementenmaand.

Moderne klassieker Schiedam Proms

Muziekvereniging St. Radboud organiseert vrijdag 12 en zaterdag 13 mei het muzikale spektakel: Schiedam Proms. In deze moderne klassieker brengt het orkest van St. Radboud met het Promskoor Schiedam en solisten een avondvullend programma met populaire en klassieke nummers. Met medewerking van Roy van den Akker, Joost Manders, Robbert Besselaar, Daniëlle Wijngaards, Petra Raimond, Mark Kuijpers, Jeugdtheaterkoor Reuzeleuk en het Schiedanstheater zet St. Radboud de Margriethal op zijn kop. De muzikale leiding is in handen van de dirigent van het orkest van St. Radboud, Chris Leenders. De vrijdagavond is al uitverkocht. Wie er zaterdag heen wil moet zich haasten!

Molens & Jenever Van toen naar toekomst

Kinderactiviteiten, theater en muziek vullen de Nationale Molendag op zaterdag 13 mei. Het feestelijke programma staat in het teken van het 25-jarigbestaan van Stichting De Schiedamse Molens en het 10-jarig bestaan van Het Gedistilleerd Museum. Wandelend van molen naar molen volgen bezoekers een tijdpad met een vleugje 1800 een spoortje 1850 en zo verder naar 2050. De vergrotingen van oude fotos en theater van het Apollo Toneel tonen het Schiedamse gezinsleven van vroeger. Het Apollo Toneel speelt bij De Walvisch, De Drie Koornbloemen en De Vrijheid. Bij molen De Noord wordt het publiek getoetst op de aanwezige molen- en jeneverkennis en mag de winnaar de molentrofee mee naar huis nemen. Voor de kinderen is er een puzzelwedstrijd, een Oudhollands spelcircuit en een minitheater. In de museummolen is de nieuwe tentoonstelling Handen uit de mouwen we gaan een molen bouwen te zien en kunnen kinderen een ruimtemolen ontwerpen. Iedereen die van zingen houdt mag de optredens van smartlappenkoor de Hoekse Tranentrekkers en de Big Band The Rythm Harmonies in molen De Noord niet missen. Om 11.15 uur start het feest met muziek van De Plengers en daarna volgt de onthulling van het beeld de molenaar om 11.45 uur door burgemeester Scheeres.

Jeneverprogramma

Rond Het Gedistilleerd Museum komen bekende jenevericonen tot leven en vinden snuffelaars alles wat met jenever te maken heeft op de jeneverbraderie. Kinderen kunnen hun energie kwijt op de binnenplaats op het springkussen, of kunnen glaasjes of hun eigen Van Gogh schilderen. In het Proeflokaal kan uit volle borst meegezongen worden met drinkliederen en smartlappen, live begeleid door de band 3Kwartsmaten. Op de bovenste verdieping presenteren diverse distillateurs bijzondere proeverijen. Bij de receptie is een speciale actie: iedere bezoeker kan op kosten van het museum een kaart sturen aan vrienden of familie. Met deze kaart kan de ontvanger gratis Het Gedistilleerd Museum bezoeken. Langs de molens en jeneverroute rijdt de gehele middag een treintje dat stopt bij elke molen, voor Het Gedistilleerd Museum en op de Koemarkt.

Praktische informatie
Schiedam Proms
Vrijdag 12 (uitverkocht) en zaterdag 13 mei
20.30 uur (zaal open: 19.30 uur)
Sporthal Margriet, Nieuwe Damlaan 5, Schiedam
Verkoopadressen: voorverkoop bij boekhandels Van Leeuwen en Post Scriptum en via de leden van St. Radboud
Kaarten: staanplaats 15,-
www.schiedamproms.nl

Nationale Molendag; Molens & Jenever van toen naar toekomst Zaterdag 13 mei
11.00 17.00 uur Molens; 12.00 17.00 Het Gedistilleerd Museum Vijf Schiedamse molens: Vellevest 5, Noordvest 34, 38, 40 en Westvest en Het Gedistilleerd
Museum (Lange Haven 74 76)
Gratis toegang
Het programma van Nationale Molendag is verkrijgbaar bij de VVV.