NEN


Nieuwe kwaliteitseisen voor naaldhout voor constructieve toepassingen

Delft - NEN heeft in een nieuwe norm de sorteerregels aangepast voor naaldhout voor constructieve toepassingen, voor gebruik voor CE-markering. Houthandelaren, aannemers, bestekschrijvers en ontwerpers van constructies in naaldhout, maar ook certificatie- en keuringsinstellingen moeten rekening houden met de nieuwe criteria.

Vanaf (waarschijnlijk) augustus 2007 moet constructiehout van CE-markering zijn voorzien. De Nederlandse houthandel heeft ervoor gekozen om vanaf dat moment de visuele-sterktesortering van naaldhout te gebruiken van de Scandinavische norm INSTA 142 Nordic visual strength grading rules for timber. Deze norm wordt in de voor Nederland belangrijkste naaldhoutlanden voor dit doel gebruikt. Daarom is de INSTA-norm in het Nederlands vertaald, aangevuld met recente Europese normen en gepubliceerd als de Nederlandse norm die van toepassing is. NEN 5499 vervangt, bij naaldhout voor constructieve toepassingen, NEN 5466 met wijzigingsblad A3 Kwaliteitseisen voor hout (KVH 2000) -Houtsoorten Europees vuren, Europees grenen en Europees lariks.

Commentaar op dit normontwerp kan tot 1 augustus 2006 worden ingediend, bij voorkeur via een commentaarformulier, bij het Nederlands Normalisatie-institituut, Postbus 5059, 2600 GB Delft. Een commentaarformulier kunt u opvragen bij NEN-Bouw, telefoon (015) 269 03 44, e-mail paulien.vandeursen@nen.nl .

Informatie
Nadere informatie is te krijgen bij ir. Annemieke Venemans, normalisatie-adviseur bij NEN-Bouw, telefoon (015) 2 690 280, e-mail: annemieke.venemans@nen.nl,of bij NEN-Klantenservice.