GroenLinks

Interim-voorzitter feliciteert GroenLinks-wethouders

13 mei 2006

De partijraad van GroenLinks heeft Henk Nijhof (54) uit Hengelo gekozen tot interim-voorzitter van GroenLinks. De nieuwe, tijdelijke voorzitter van het partijbestuur wees na zijn benoeming op de goede resultaten die GroenLinks heeft behaald bij de collegeonderhandelingen in de gemeenten. Na de raadverkiezingen is GroenLinks nu met ruim 90 wethouders vertegenwoordigd in de besturen van gemeenten en stadsdelen.

Interim-voorzitter Nijhof is benoemd voor de periode tot 16 december 2006. Dan kiest het congres van GroenLinks een nieuw bestuur. Henk Nijhof was de afgelopen 12 jaar wethouder voor GroenLinks in zijn woonplaats Hengelo. Voordat GroenLinks werd opgericht was hij raadslid voor de PSP/PPR. Nijhof werkte oorspronkelijk in het onderwijs en was begin jaren negentig regiobestuurder van de onderwijsbond ABOP.

GroenLinks moest op zoek naar een interim-voorzitter na het aftreden van partijvoorzitter Herman Meijer op 2 april jongstleden. Daarop heeft een kandidatencommissie op verzoek van het partijbestuur een aantal kandidaten voorgedragen aan de partijraad van 13 mei.

Collegedeelname gestegen
De nieuwe voorzitter van GroenLinks wees in een korte toespraak op de gestegen deelname van GroenLinks in de besturen van gemeenten en deelraden. "De positie van GroenLinks in de lokale politiek is na 7 maart flink verstevigd. De tientallen wethouders zijn onze ambassadeurs in het hele land. We zijn op weg naar de verkiezingen in 2007 en ik reken op een inspirerende Linkse Lente in 2007."
Het aantal GroenLinks-wethouders steeg van 70 naar 93 (inclusief deelraadwethouders). Het gaat om 77 gemeenten en 13 deelraden (11 in Amsterdam en 2 in Rotterdam).

Het verschil met de vorige periode is het duidelijkst zichtbaar in de grote steden: GroenLinks is nu in alle vier de grote steden in het college vertegenwoordigd.
Ook in grotere gemeenten buiten de Randstad maakt GroenLinks (meestal opnieuw) vaak deel uit van de coalitie. GroenLinks heeft nu onder meer wethouders in Groningen, Leeuwarden, Zwolle, Apeldoorn, Enschede,
Hengelo, Maastricht, Sittard-Geleen, Venlo, Arnhem, Nijmegen, Den Bosch, Tilburg, Delft, Leiden, Amersfoort en Zaanstad. Het overgrote deel van de coalities waar GroenLinks aan meedoet is (in meerderheid) progressief.