Ingezonden persbericht


Singer Laren wordt 50 jaar

Singer Laren bestaat 50 jaar! Singer Laren viert haar 50-jarig jubileum met twee speciale tentoonstellingen en een uitgebreid evenementenprogramma. De eerste tentoonstelling Singer Laren Live! (14 mei t/m 27 aug) laat op levendige wijze zien waarmee theater en museum van Singer Laren zich de afgelopen halve eeuw zo geliefd hebben gemaakt.

'The dream of my heart comes true today.'
Dat waren de woorden waarmee Anna Singer het complex op 12 mei 1956 opende. In het nieuwe museum kon het publiek kennismaken met de schilderijen van William Singer in combinatie met de kunstverzameling die Anna en William samen hadden opgebouwd. Anna zelf was een begaafde en enthousiaste pianiste en met haar liefde voor muziek stichtte zij niet alleen een museum, maar ook een concertzaal, die samen met de sfeervolle villa en de heerlijke tuin een geliefde plek voor menige cultuurliefhebber werd.

Singer Laren Live!
Een halve eeuw later, honderden tentoonstellingen en duizenden optredens verder, voert deze jubileumtentoonstelling de bezoeker langs de hoogtepunten van theater, museum, foyer en tuin van Singer Laren.

Haagse Meesters in een Larens interieur
Ontwerpster Hella Jongerius reageert met deze verrassende installatie op de eerste tentoonstelling in Singer Laren in 1957: Meesters van de Haagse School. Waar hoort een schilderij in het interieur te hangen? En waar in het museum?

'Rechtstreeks vanuit de Singer Concertzaal in Laren*' Het eerste optreden in de Singer Concertzaal was het ABC Cabaret van Wim Kan waarna een bonte internationale parade van muziek-, toneel-, en dansartiesten volgde. Tegelijkertijd schreef Singer geschiedenis met de eerste Nederlandse televisie uitzendingen. Misjel Vermeiren en Carla Janssen Hofelt ontwierpen met 50 jaar Singer theater een zaal. Mies Bouwman presenteert in een documentaire Singer als televisie- en radiostudio.

Singer Favoriet
Louis van Dijk, Janine van den Ende, Youp van 't Hek, Simone Kleinsma, Jeroen Krabbé, Ronald de Leeuw, Jeroen van Merwijk, Ileen Montijn, Marte Röling en Monique van de Ven kozen hun favoriete kunstwerk. Deze tien bekende Nederlanders bij wie Singer een speciaal plekje heeft, geven tekst en uitleg over hun favoriete kunstwerk uit de collectie of een tentoonstelling.

Singer Nu
Singer Laren presenteerde een halve eeuw lang hedendaagse kunst, bracht honderden kunstenaars in de Singer Galerie en maakte tien keer een overzicht met de Grafiek Nu biënnale. Gastconservator Rudi Fuchs beziet met een eigen blik deze hedendaagse kunst met een presentatie van de werken van Natasja Kensmil, Avery Preesman en Marien Schouten

Larense scholen over de Larense School
11 Larense scholieren uit groep 7 en 8 van 4 Larense basisscholen hebben hun eigen tentoonstelling samengesteld met werken van kunstenaars uit de 'Larense School'. Deze jeugdige tentoonstellingsmakers hebben deze zaal ingericht op een manier zoals zij denken dat andere kinderen dit zouden willen zien.

Digitale 'kelder'
En tot slot kan de bezoeker in een aparte zaal een eigen tentoonstelling samenstellen met stukken uit de Singercollectie. D.m.v. een keus op het computerscherm worden de kunstwerken groots geprojecteerd.

Singer Concerten
18 en 19 mei om 20.15 uur in het theater
De William H. Singer Jr. Concertzaal is al vijftig jaar een onlosmakelijk onderdeel van Singer Laren. Anna Singer-Brugh was een klassiek geschoold pianiste en van mening dat beeldende en uitvoerende kunsten één moesten zijn. Op 18 mei treedt de Amerikaanse sopraan Anna Singer op, een familielid van de stichtster van Singer Laren. Zij zal enkele hoogtepunten uit haar repertoire vertolken, aangevuld met het meer populaire genre zoals The Great American Songbook. Op vrijdag 19 mei wordt het concert verzorgd door de Hongaarse pianiste Klára Würtz met werk van ondermeer Schubert, Mozart en Rachmaninoff. Voor inwoners van Laren en Blaricum gratis entree! Kaarten af te halen bij de theaterkassa, zolang de voorraad strekt.

Inloopintroducties
Donderdag 18 mei, 25 mei, 22 juni en 29 juni 12.15 uur Met koffie en dennenkoek, ¤ 7,50 p.p. excl. museumentree. Boeking niet nodig.

Meet the Band
14, 21, 28 mei om 15.00 uur in de tuin (gratis voor museumbezoekers) Meet the Band was in de jaren '60 een KRO-radioprogramma vanuit Singer Laren en dé gelegenheid om onbekende muziekgezelschappen en talenten te ontdekken. Tijdens het jubileum tonen drie bands hun muzikaal talent: 14 mei de drumband van The American School in The Hague, 21 mei het Goois Jeugdorkest en 28 mei de Gooische Muziekschool.

Singer Zomerflora
2 t/m 5 juni in de tuin (gratis voor museumbezoekers) De onvergetelijke Herfstflora is verleden tijd, maar herleeft eenmalig in een aangepaste vorm in een vierdaags programma: lezingen, demonstraties, advies over bloemarrangementen, tuinadviezen, Ikebana, liturgisch bloemschikken, bloemschikken voor kinderen en een uniek 'concert' van een geurorgel. In combinatie met het open privé tuinenweekend (4 en 5 juni) van Groei & Bloei Gooi-Noord. 2e Pinksterdag (5 juni) is het museum extra open.

Singer Laren Live! Singer Residence Fair
15 t/m 18 juni in de tuin (gratis voor museumbezoekers) De Singers brachten de kwaliteit van leven die zij aan de Amerikaanse oostkust gewend waren met zich mee naar Laren. Met het tijdschrift Residence organiseert Singer Laren een unieke lifestyle en tuinbeurs. Deze chique, gedistingeerde beurs brengt en keur van specialisten samen met kwalitatief hoogwaardige producten en diensten die de Amerikaanse lifestyle bevestigen.

Fête Champêtre
30 juni en 2 juli 19.00 uur (kaartverkoop via theaterkassa) Een bijzondere avond in de tuin van Singer Laren. Tijdens een heerlijke picknick kunt u genieten van opera-aria's door Opera Trionfo.

Zomerdancing in de Singertuin (Besloten kunstenaarsfeest) 7 juli
In de geest van de Hamdorff kunstenaarsfeesten nodigt Singer Laren kunstenaars uit voor een knallend jubileumfeest met verrassende acts in de nieuwe Orangerie.


---

Voor de redactie: voor informatie en/of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Saskia Bekke, SBekke@singerlaren.nl, 035 - 539 39 50 of Martine Willekens, mwillekens@singerlaren.nl, 035-539 39 35, 06-53600431

Wilt u aanwezig zijn op de persbijeenkomst op 17 mei van 10.45 tot ca. 13 uur? Graag lichten wij het roemruchte verleden en de mooie toekomst van Singer Laren toe tijdens een persrondleiding op 17 mei van 11.00 tot 12.00 uur. U bent welkom vanaf 10.45 uur. De rondleiding vindt plaats in aanwezigheid van de samenstellers van de tentoonstelling en verschillende bijzondere gasten die daaraan hun medewerking verleenden, waaronder Monique van de Ven, Jeroen van Merwijk, Misjel Vermeiren, Carla Janssen Hofelt en kinderen van de Larense basisscholen. Uiteraard leiden we u ook rond in de geklimatiseerde tuinzaal en de nieuwe Orangerie. U kunt zich aanmelden bij Saskia Bekke, SBekke@singerlaren.nl 035 539 39 50

17 mei Koningin aanwezig bij viering Singer Laren 50 jaar Hare Majesteit de Koningin is woensdagmiddag 17 mei aanwezig bij de start van het jubileumprogramma ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van Singer Laren. De Koningin verricht deze middag de officiële opening van Orangerie en de ingebruikneming van de geklimatisserde tuinzaal voor de permanente collectie van het museum. Tevens bezoekt zij de jubileumtentoonstelling Singer Laren Live! Indien u daarbij aanwezig wilt zijn dient u zich tot de RVD te wenden voor accreditatie: rvd.pers@minaz.nl, tel. 070 - 3564142.