Technische Universiteit Delft

Darwin's Hofvijver en Darwin's Nightmare
27 april 2006 door Studium Generale

Studium Generale lezing en film met gastschrijver Tijs Goldschmidt

14 mei 2006 | 14:00 uur
plaats: Synagoge Delft, Koornmarkt 12 (naast hotel Leeuwenbrug), Delft

Door Tijs Goldschmidt

Darwin's Nightmare is een schokkende documentaire over een Tanzaniaanse gemeenschap die op grote schaal nijlbaarzen exporteert naar Europa en daar beschamend weinig voor terugkrijgt. De nijlbaars die aan het einde van de koloniale tijd in het Victoriameer werd geïntroduceerd, ontwrichtte het hele ecosysteem. Desondanks is de visserij nog altijd productief en wordt er veel geld mee verdiend. Deze film van Hubert Sauper is een vervolg op het boek Darwins hofvijver van Tijs Goldschmidt, maar dan met het accent op sociaal drama in plaats van evolutietheorie. Het is opmerkelijk dat deze allesbehalve commerciële documentaire werd genomineerd voor een Oscar. Goldschmidt zal de film inleiden en na afloop vragen beantwoorden.

In de maanden april, mei en juni 2006 treedt auteur Tijs Goldschmidt op als zesde gastschrijver aan de Technische Universiteit Delft. De TU Delft organiseert het gastschrijverschap in samenwerking met de K.L. Poll-stichting voor Onderwijs, Kunst en Wetenschap (OKW) en Studium Generale van de TU Delft.

Tijs Goldschmidt (1953) is evolutiebioloog en schrijver van onder meer Darwins Hofvijver (genomineerd voor de AKO Literatuurprijs 1995) en de essaybundel Oversprongen (in 2001 bekroond met de Jan Hanlo Essayprijs). In 2004 maakte Goldschmidt in De Hallen in Haarlem de tentoonstelling Wegkijken, een persoonlijke keuze over schaamte uit de collectie van het Spaarnestad Fotoarchief. Wegkijken is ook als boek verschenen.

Kaartjes zijn voor te koop bij TU shop (ma t/m vr, 11.00-15.00 uur)