Prins Bernhard Cultuurfonds


Anjeractie: Geeft cultuur de kans

Arnhem, mei 2006. De jaarlijkse landelijke Anjeractie - de 61ste - voor het Prins Bernhard Cultuurfonds vindt plaats van 14 mei tot en met 20 mei 2006.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds stimuleert cultuur en natuurbehoud in Nederland - op grote en op kleine schaal. Bijzondere initiatieven, passie en talent moedigen wij aan met financiële bijdragen opdrachten, prijzen en beurzen. Door actieve fondsenwerving en inkomsten uit loterijen kunnen wij jaarlijks bijna vierduizend projecten en personen ondersteunen. Dat maakt ons, met een landelijk fonds en twaalf regionale afdelingen, een van de grootste particuliere cultuurfondsen van Nederland. Het Prins Bernhard Cultuurfonds geeft cultuur de kans.

In Gelderland komen duizenden collectanten van verenigingen langs de deur om een bijdrage voor de cultuur en het natuurbehoud in Gelderland te vragen. Mede dankzij deze giften kan het Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland jaarlijks honderden projecten ondersteunen: voor de aanschaf van instrumenten van de plaatselijke harmonie, voor een catalogus bij een tentoonstelling, voor theatervoorzieningen, voor (jubileum)concerten en voor talloze andere culturele activiteiten.

Particuliere giften vormen een belangrijk deel van de inkomsten van het Cultuurfonds.
Eenderde van de opbrengst komt rechtstreeks ten goede aan de collecterende vereniging. De overige tweederde - aangevuld met een bijdrage uit het activiteitenbudget van het landelijk bureau - komt ten goede aan culturele initiatieven binnen Gelderland.

In het jaar 2005 besteedde het Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland E 700.000,- aan 436 culturele activiteiten in Gelderland. Behalve het toekennen van garantiebijdragen reikt het fonds tweejaarlijks een prijs uit en zet het zelf culturele projecten in de provincie op. De opbrengst van de Anjeractie 2005 in Gelderland was E 196.412,-.

Voor sympathisanten die de (collecte)bus missen: uw bijdrage aan de Anjeractie is welkom op Rabobank 39.38.51.265 t.n.v. Prins Bernhard Cultuurfonds te Amsterdam.


Noot voor de redactie,