Ingezonden persbericht


Persbericht

Vroege Vogels demonstreren historische vliegtuigen op 14 mei:

gratis voor Aviodrome-bezoekers

Het best bewaarde geheim op het vliegveld Lelystad opent de hangaardeuren.

Luchthaven Lelystad, 5 mei 2006- Op zondag 14 mei zal op vliegveld Lelystad het geronk van klassieke vliegtuigmotoren te horen zijn. De Stichting Vroege Vogels houdt dan een zgn. draaidag: oude toestellen worden het platform op gereden en de motoren worden gestart, vaak nog op de ouderwetse manier door met de hand de propeller aan te 'slingeren'. De Stichting Vroege Vogels, een van de best bewaarde geheimen van de luchthaven Lelystad, werkt al jaren aan een uitgebreide collectie unieke historische vliegtuigen en motoren. Nu is het tijd om de collectie de aandacht te geven die het verdient, de Vroege Vogels zetten hun hangaardeuren open en slaan hun vleugels uit.

Geschiedenis

Ooit was vliegen een zaak voor moedige mensen. Getooid in leren jassen, met stofbril en vliegerkap bedwongen 'vliegeniers' als Anthony Fokker en Louis Blériot het luchtruim. Hun vliegtuigen waren vernuftig samengestelde bouwsels van hout, linnen, lijm en spandraad. Al vliegend schreven deze en andere 'vroege vogels' geschiedenis en ze legden daarmee de basis voor de luchtvaart van vandaag. De Stichting 'Vroege Vogels' probeert deze zeldzame toestellen en andere klassieke vliegtuigen en motoren zorgvuldig te restaureren en te herbouwen. De resultaten van deze inspanningen kan men bewonderen tijdens vliegshows en door een bezoek te brengen aan het werkend museum op Vliegveld Lelystad. Het uitgangspunt van de stichting is om met alle vliegtuigen ook daadwerkelijk te vliegen.

Vroege Vogels

De Stichting Vroege Vogels op de luchthaven Lelystad organiseert deze zomer een tweetal vliegtuigdraaidagen. Op deze draaidagen kunnen de bezoekers een aantal prachtige historische vliegtuigen zien, horen en ruiken. Soms geldt dat 'draaien' van de motoren heel letterlijk, bijvoorbeeld bij een rotatiemotor uit de Eerste Wereldoorlog (1914-1918). Bij een rotatiemotor draait zowel de motor als de propeller gelijktijdig rond en deze motor zal nu af en toe ook werkend bij de Vroege Vogels te zien zijn. De Stichting 'Vroege Vogels' probeert vooral vroege vliegtuigen en vliegtuigmotoren uit de pionierstijd van de luchtvaart zorgvuldig te restaureren en te herbouwen.

De collectie die af en toe voor belangstellenden op de luchthaven in een museale hangaar te zien is, bestaat inmiddels uit zo'n twintig zeldzame en veelal onbekende vliegtuigtypen. De Vroege Vogels treden maar zelden naar buiten dus dit is een zeldzame kans om kennis te maken met hun interessante vloot en projecten.

Gratis

Als men de draaidag op zondag 14 mei wil bezoeken, dan kan dat tegen een entreeprijs van ¤ 3,50 per persoon, te betalen bij de hangaar van de Vroege Vogels. Als men als bezoeker van het familie-luchtvaartpark Aviodrome Lelystad bij de entree aangeeft dat men van plan is tevens de draaidag bij de Vroege Vogels te bezoeken, krijgt men bij de kassa een entreebewijs, dat Aviodromebezoekers gratis toegang geeft tot de Vroege Vogels. Vanaf het parkeerterrein vóór de Aviodrome vertrekt regelmatig een pendelbus van en naar de hangaar van de Vroege Vogels.

Wat is er te zien

Een aantal vliegtuigen van de Vroege Vogels, zoals een replica van een Fokker Driedekker uit de Eerste Wereldoorlog, bevindt zich in luchtwaardige staat en vliegt regelmatig. Ook kan men replica's bekijken van andere beroemde vliegtuigen uit de Eerste Wereldoorlog, zoals een Sopwith Pup en een Nieuport 28. Andere, ook originele toestellen, worden gerestaureerd of zijn in afwachting van restauratie te zien in de museale hangaar. Op de vliegtuigdraaidag kunnen bezoekers met al hun vragen over de historische vliegtuigen en hun motoren terecht bij de rondleiders. In de hangaar van de Vroege Vogels kunnen de bezoekers ook zien hoe de vrijwilligers onder andere de Fokker D.7 uit de Eerste Wereldoorlog restaureren. Kom langs en laat u verbazen. De Stichting Vroege Vogels is gevestigd aan de Emoeweg 20 op de luchthaven Lelystad. U kunt voor meer informatie ook terecht op de website: www.vroegevogels.org

Contact telefoonnummers:

Harry & Mieke Haas B.G.G: Frits Koolschijn

0320-262460 038-3325916

06-22024754 06-42883116

fwkoolschijn@home.nl

Harry & Mieke Haas

Eaglelaan 188

8241 AP, LELYSTAD