Gemeente Weert

8 mei 2006

Opening zondag 14 mei a.s.

Gemeentemuseum jacob van horne vernieuwd

Op zondagmiddag 14 mei om 14.00 uur opent Harry Coolen, wethouder voor cultuur van de gemeente Weert, het gerenoveerde Gemeentemuseum Weert, locatie Jacob van Horne aan de Markt in Weert..

De afgelopen maanden is hard gewerkt aan het vernieuwen van de bovenverdieping van het middeleeuwse gebouw. De gerenoveerde zalen zijn vervolgens heringericht. Daarnaast start de tentoonstelling Religieuze Volkskunst.

Renovatie
De vloerbedekking van de bovenverdieping is vervangen door eikenhouten parket, de wanden en al het houtwerk zijn geschilderd, de originele eikenhouten deuren zijn behandeld, nieuwe plafondplaten zijn aangebracht en de elektrische aansluitingen werden aangepast aan de eisen van de tijd.

Herinrichting
Voor het eerst sinds jaren is nu het hele museum in één stijl ingericht. De onderverdieping en een deel van de bovenverdieping zijn gewijd aan de geschiedenis van de Orde der Minderbroeders Franciscanen in Nederland tussen 1600 en 1900. Het museum besteedt aandacht aan de Heilige Franciscus, Antonius van Padua en andere franciscanen. Door de nieuwe inrichting kan het museum nu ook meer laten zien van zijn bijzonder rijke collectie franciscaans zilver. Uiteraard kan de bezoeker de bekende topstukken en publiekslievelingen bekijken zoals de Franciscuszuil, de Franciscaanse Nachtwacht, de oudste kerststal van noordwest Europa en de innemende Maria met Kind van Pieter de Grebber uit 1632.

Drie nieuwe thema's
Helemaal nieuw is de opstelling met drie thema's: de jeugd van Jezus, het lijden en sterven van Jezus en heiligen en hun attributen. In het museum is een groot aantal gerestaureerde of nieuwe kunstvoorwerpen uit de afgelopen zeven eeuwen te zien. In deze collectie overheersen de prachtige laat-middeleeuwse beelden en schilderijen die het museum rijk is. Ook de fel geglazuurde keramische beelden van Charles Vos en de moderne werken uit de 20e eeuw vallen op, zoals de Mariavoorstellingen van Daniël Groen, De scheppende engel van Rob Birza en de Maria Magdalena van Desiré Tonnaer.

Er is nog veel meer....
Onder het genot van een kopje koffie of thee kan men de wisselexpositiezaal bezoeken. Daar is een groot aantal kunstobjecten te zien. Ook besteedt het museum hier aandacht aan devotionele voorwerpen uit de rijke collectie volkskunst. Zo zijn houten en porseleinen devotiebeeldjes en kruisbeelden uit de 19de eeuw te zien uit België, Duitsland en Tirol. Deze speciale tentoonstelling duurt tot en met 20 augustus 2006. Samen met de vaste inrichting wordt zo deze zomer een beeld gegeven van de zeer rijke collectie die het museum beheert en die voor veel bezoekers nog steeds een verrassing is.

Informatie
Het Gemeentemuseum Weert, locatie Jacob van Horne is gevestigd aan de Markt 7 in Weert. 0495 531920, museumweert@planet.nl. Geopend van dinsdag tot en met zondag, tussen 14 en 17 uur. TOEGANG GRATIS. Voor rondleidingen bel 0495 575474 of mail naar j.bongaarts@weert.nl. Bezoek ook de website van het museum: www.museumweert.nl

Noot voor de pers: de afbeeldingen zijn vrij van auteursrechten. (opvragen bij afzender)

2006.082 JN

---- --