Time : 12:50:12
Date : 09 May 2006
Sender Name: Fedichem

Zondag van de Chemie - 14 mei 2006 - Chemische bedrijven en onderwijs nodigen publiek samen uit

Brussel, 9 mei 2005 - Op 14 mei 2006 organiseert Fedichem, de Federatie van de Chemische Industrie van België, een Zondag van de Chemie. Op deze dag stellen zo'n dertig chemische bedrijven en evenveel onderwijsinstellingen zich voor aan het publiek. De chemiesector wil van de Zondag van de Chemie gebruik maken om haar economisch belang te onderstrepen. De kernboodschappen luiden dat chemie alomtegenwoordig en hoogst nuttig is en oplossingen levert door innovatie. De sector wil ook het belang onderstrepen van technisch-wetenschappelijke studierichtingen: die zijn boeiend en toekomstgericht, en geven in de chemische industrie interessante jobmogelijkheden.

De Zondag van de chemie ligt in de lijn van de opendeurdagen van 1995, 1998 en 2002. Omdat de sector het hele jaar open is en duizenden bezoekers ontvangt, is de organisatie afgestapt van de algemene naam 'opendeurdagen'. De Zondag van de Chemie is in de loop der jaren een echte publieksdag geworden. Voor het eerst werken de organisatoren nauw samen met onderwijsinstellingen met technisch-wetenschappelijke studierichtingen. Het is immers voor onze industrie, die constant vakkundige medewerkers nodig heeft, van levensbelang dat voldoende jongeren kiezen voor die studies.

Aantrekkelijke bezoeksprogramma's

De productie-installaties, laboratoria en het logistieke randgebeuren zullen zoals steeds indruk maken. De focus is gericht op de jongeren en het doel is de bezoekers een idee te geven van het nut en de innovatieve kracht van de industrie en de toekomstgerichtheid van het chemieonderwijs.

Daarom geven enthousiaste gidsen een deskundige en begrijpelijke uitleg, al dan niet aangevuld met een originele tentoonstelling rond de processen, een audiovisuele voorstelling of een grafische levensloop van grondstof tot eindproduct. In sommige deelnemende bedrijven werken ook onderaannemers en klanten mee om de bijdrage van de industrie zichtbaar te maken. Vaak zijn er ook doe-activiteiten: kinderen leren spelenderwijs leuke dingen doen met chemie.

Extra aandacht voor jongeren

Chemie is niet alleen een industrie, het is ook een wetenschap en een studierichting met heel veel beroepskansen. Onze universiteiten en hogescholen bieden een breed gamma uitstekende
technisch-wetenschappelijke vormingen aan met vele opties en specialisaties. Fedichem heeft dergelijke onderwijsinstellingen uitgenodigd deel te nemen aan de Zondag van de Chemie. Bijna dertig in heel het land zijn daarop ingegaan en opteren ofwel voor een open dag van de eigen laboratoria/leslokalen ofwel voor een samenwerking met participerende bedrijven. Zij kunnen dan, met bijvoorbeeld een stand, hun project tonen in dat bedrijf zelf.

Informatie:
Daniel Verbist
tel. 02 238 99 92, dverbist@fedichem.be
Dirk Clotman
tel. 02 238 97 51, dclotman@fedichem.be

www.zondagvandechemie.be