ISO 9001:2000


Ruud Lubbers en De Derde Kamer vragen aandacht voor moeders in ontwikkelingslanden

Op moederdag zondag 14 mei a.s. vragen Derde Kamerleden met Ruud Lubbers aandacht voor moedersterfte in ontwikkelingslanden. Voor veel vrouwen in ontwikkelingslanden is het namelijk geen moederdag. Op dit moment sterft nog iedere minuut ergens ter wereld een vrouw als gevolg van zwangerschap of bevalling. Dat zijn in 2006 al 191.00 vrouwen.

In Afrika heeft een vrouw de kans van 1 op 20 om te overlijden als gevolg van een zwangerschap of bevalling. In Azië is die kans 1 op 94. Ter vergelijking: in Nederland is die kans slechts 1:3500. Goede gezondheidszorg en met name de bereikbaarheid hiervan kan dit aantal enorm terugbrengen. Andrea Dantuma en Anke Casteel, twee moeders uit De Derde Kamer, roepen alle moeders in Nederland op hierbij stil te staan tijdens moederdag. Op zondag 14 mei om 16.00 uur laten Ruud Lubbers en 150 Derde Kamerleden symbolisch 151 ballonnen met deze boodschap op in de Wintertuin in Kontakt der Kontinenten, Soesterberg. De ontvangers van de ballonnen worden opgeroepen de aan de ballon hangende boodschap door te sturen naar een vriend of bekende. Ook zullen diverse websites zoals die van de campagne www.kansopgezondheid.nl die dag in het teken staan van deze actie en kan je via deze websites de boodschap digitaal doorsturen.

Infrastructuur
Derde Kamerlid Dantuma: Uit ons voorlopige onderzoek blijkt met name dat de bereikbaarheid van goede gezondheidszorg een groot probleem is. Coca Cola kan in ieder gehucht ter wereld gedronken worden, dus de infrastructuur kan het probleem niet zijn. Derde Kamerlid Anke Casteel: Met deze actie en het voorstel over moedersterfte dat wij in De Derde Kamer gaan schrijven willen wij politici in Den Haag er toe aanzetten dat goede gezondheidszorg prominenter op de politieke agenda moet komen. Millenniumdoel 5, moedersterfte in 2015 met driekwart terugbrengen, krijgt volgens ons te weinig te aandacht. Het betreft vooral de ontwikkelingslanden waar de moedersterfte zo hoog is.

Schaduwparlement
De Derde Kamer is het schaduwparlement voor ontwikkelingssamenwerking dat de derde wereldproblematiek op de politieke agenda zet in Nederland. 120 kamerleden komen uit Nederland en 30 uit ontwikkelingslanden. Leden van De Derde Kamer zijn allen vrijwilligers. Ze zetten zich in omdat ze zich niet neer willen leggen bij armoede en onderdrukking in de wereld. De 30 zuidelijke Derde Kamerleden zijn ervaringsdeskundigen uit de derde wereld. Zij komen onder meer uit India, de Filippijnen, Colombia, Nigeria, Jordanië en Indonesië. Gedurende het zittingsjaar vindt een intensieve dialoog plaats tussen Nederlandse en Zuidelijke Derde Kamerleden en politici.