Nederlandse Moslim Omroep

PERSBERICHT
Titel televisieprogramma: InFocus

Uitzending: zondag 14 mei 2006 om 12.00 uur op Nederland 1 Herhaling: zaterdag 20 mei 2006 om 10.30 uur op Nederland 1

InFocus is het achtergronden en actualiteitenprogramma van de NMO over de islam en moslims in Nederland.

LEVEN VAN 130 EURO PER MAAND:
DE SCHRIJNENDE REALITEIT VAN MOSLIMOUDEREN IN NEDERLAND.

Als er niet gauw iets gebeurt, dan gaan vele moslimouderen in Nederland een sombere toekomst tegemoet. InFocus illustreert deze stelling met een portret van het oudere Turkse echtpaar Bayat dat maandelijks van 130 euro moet leven. Met de reportage wordt benadrukt dat moslimouderen in Nederland steeds meer in een benarde positie komen te zitten en dat een betere belangenbehartiging voor hun noodzakelijk is, zodat er ook voor hun adequate voorzieningen beschikbaar komen.

Verder in het televisieprogramma InFocus:

Marokkaanse organisaties hebben in een brief aan minister Donner en minister Verdonk hun ongenoegen kenbaar gemaakt over het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO). Marokkaanse moslims zijn volgens hen ondervertegenwoordigd in het orgaan dat de overheid als gesprekspartner heeft erkend. InFocus spreekt met Abdelmajid Khairoun, woordvoerder van de ontevreden organisaties. Ook is er een gesprek met prof. dr. Sjoerd van Koningsveld die als wetenschapper de ontwikkelingen rondom islamitische gespreksorganen voor de overheid op de voet volgt.

Mahmoud Ahmadinejad, de president van Iran, refereert in zijn toespraken regelmatig naar de terugkomst van de verborgen 12e imam, de Mahdi. Hij zou gerechtigheid en absolute vrede moeten brengen. InFocus onderzoekt wie de verborgen imam is en wat het geloof in zijn terugkeer inhoudt voor sji'itische moslims.

In Nederland doen zich bijna ongemerkt elke week rassenrelletjes voor. Vooral in de weekeinden vechten groepen autochtone, rechtsextremistische jongeren met allochtone leeftijdgenoten. InFocus laat zien waarom het belangrijk is dat er aandacht besteed wordt aan deze problematiek. In het programma wordt gesproken met drs. Krista Schram, verbonden aan de afdeling Jeugd en Veiligheid van FORUM (Instituut voor Multiculturele Ontwikkeling). In Venray spreekt InFocus ook met Turkse moslims en een extreemrechtse jongere over hun onderlinge relatie.