Gemeente Enschede

Rondleidingen in de Heemtuin

vrijdag 12-05-2006

Vanaf zondag 14 mei kunnen bezoekers van het Ledeboerpark deelnemen aan een rondleiding met IVN-gidsen in de heemtuin die achterin het park ligt.Van 14.00 - 15.00 uur om de andere week, bieden deze gidsen hiermee een mooie gelegenheid aan bezoekers van de heemtuin om meer te weten te komen van de inheemse planten en kruiden die er groeien en bloeien.

Nieuw in de heemtuin
Met deze zomerse rondleidingen in de heemtuin biedt het IVN Enschede in samenwerking met NatuurEducatie van de gemeente Enschede een nieuwe activiteit in de heemtuin van het Ledeboerpark. De rondleidingen zijn onder begeleiding van een IVN gids en iedereen die graag wil meewandelen mag gratis deelnemen. De gidsen vertellen allerlei interessante wetenswaardigheden over de aanwezige biotopen in de heemtuin en over de planten die er groeien. De rondleidingen zijn op zondag 14 en 28 mei, 11 en 25 juni, 9 en 23 juli, 6 en 20 augustus, 3 en 17 september en 8 oktober. In de heemtuin in het Ledeboerpark te Enschede van 14.00 - 15.00 uur! Op zondag 11 juni van 11.00 - 17.00 uur is er bovendien de Heemtuindag, een sfeervol lentegebeuren in de heemtuin met kraampjes en activiteiten rondom het thema: inheemse kruiden en planten.

Iedere plant in zijn biotoop
In de heemtuin zijn op een relatief klein oppervlak allerlei verschillende biotopen ingericht; een soort mini-landschapjes met hun eigen gevarieerde begroeiing. In een stukje vochtig hooiland groeien tenslotte heel andere planten dan in een stukje heide, bosrand of puinstapeling. In een bosrand overheerst de schaduw, bij de vijverrand is het lekker vochtig en op een puinbergje groeien planten die van de warmte van de opwarmende stenen houden en kalkminnend zijn. Voor alle biotopen in de heemtuin is er een handige informatiekaart met allerlei interessante weetjes, doe-opdrachten en experimenten die ter plekke uitgevoerd kunnen worden. Leuk voor bezoekers om te lenen en de heemtuin hiermee nog beter te leren kennen. Ook aan leuke experimentjes voor de kinderen is gedacht. Deze biotoopkaarten kunnen vanaf 11 juni op zondagen vanaf 13.00 uur worden geleend in de heemtuin. Ook kunnen kinderen dan de heembostocht doen, een sfeervolle sprookjestocht voor jonge kinderen.

Openingstijden en meer informatie
Het gemeentelijk bezoekerscentrum is bereikbaar via de ingang (met de adelaars) van het Abraham Ledeboerpark aan de Hengelosestraat te Enschede. Na 300 meter ligt aan de rechterkant bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner. De openingstijden zijn van maandag t/m vrijdag van 8.00 - 16.00 uur en op zondag van 11.00 - 17.00 uur (november t/m februari 11.00 - 16.00 uur). Op zaterdag en op feestdagen is het bezoekerscentrum gesloten. De toegang en deelname aan de rondleidingen is gratis. De heemtuin ligt achter in het park; volg de houten richtingaanwijzers met "heemtuin"


---