Nederlandse Islamitische Omroep

Onderwerpen Nioscoop zondag 14 mei, 12.33 - 13.03 uur op Nederland 1

Hassan Tourabi

Begin jaren negentig was hij de sterke man achter het militaire regime in zijn land, nu staat de Soedanees Hassan Tourabi bekend als een belangrijke hervormer binnen de islam. Sommigen zien hem zelfs als een afvallige. Door zijn laatste fatwa's over de omgang met vrouwen heeft Tourabi voor commoties in de islamitische wereld gezorgd. Een van zijn meest opvallende uitspraken is dat het dragen van een hoofddoek door vrouwen geen religieuze verplichting is. Eerder deze week hadden we telefonisch contact met Hassan Tourabi.

Islamic Relief

De islamitische hulporganisatie Islamic Relief is in 1984 opgericht na de hongersnood in Ethiopië, die toen bijna een miljoen mensen het leven kostte. Islamic Relief werkt wereldwijd in meer dan dertig landen, met noodhulpprojecten en ontwikkelingshulp voor de lange termijn. De projecten richten zich op de meest noodzakelijke dingen, zoals water en hygiëne, gezondheid en voeding, zorg voor weeskinderen. De Nederlandse afdeling bestaat sinds 1992, waar sinds 1999 Mostapha Bouchallikh directeur is. Bouchallikh wil dat Islamic Relief een open en transparante hulporganisatie is. Donateurs kunnen concreet te weten komen waar hun donatiegeld terechtkomt.

Preview: http://www.video4all.nl/src/win_video.php?cid=AOwXOhVT2dECj8Hn3fTZ3

Moslims in Nederland aflevering IV

Deze week in de laatste aflevering van moslims in Nederland. De laatste 15 jaar is het aanzien van de islam in Nederland grondig veranderd. Er zijn nu meer dan 500 moskeeën en gebedsruimtes en 47 islamitische scholen. Ook in het straatbeeld zijn moslims steeds nadrukkelijker aanwezig met hoofddoeken en traditionele kleding. Anno 2006 is de Islam de tweede godsdienst in Nederland. Moslims, die de politiek in gaan, opereren vooral binnen de bestaande partijen. Een islamitisch geïnspireerde politieke beweging die landelijk iets voorstelt zit er nog niet in.

Onderwerpen NIO-radio, zaterdag 13 mei, 19.50-20.30 uur, radio 747 AM

Overstromingen Suriname

Drie kinderen zijn om het leven gekomen als gevolg van de overstromingen in Suriname. De drie, allen meisjes van twee jaar, zijn verdronken in het Paramaccaans gebied langs de Marowijnerivier in het oosten van Suriname. Basisvoorzieningen in het rampgebied zijn aangetast of vernietigd. Het gaat onder meer om de gezondheidszorg, het onderwijs en de drinkwatervoorziening. Het is voor de eerste keer dat Suriname zo'n ramp meemaakt zeggen landgenoten. Bij NIO-radio het laatste nieuws uit Suriname.

Islam en Identiteit

In het dagelijks leven krijgt men steeds meer te maken met buren, collega's of klasgenoten met een islamitische achtergrond. Voor de Mozes & Aäronkerk in Amsterdam een reden om een symposium te organiseren over Islam en Identiteit. Het symposium is bedoeld voor mensen die contacten hebben met islamitische vrouwen en jongeren en die geïnteresseerd zijn in de rol die de islam speelt in hun leven. NIO-radio was erbij.

Het International Institute for the Study of Islam in the Modern World

Het International Institute for the Study of Islam in the Modern World (ISIM) in Leiden is een onderzoeksinstituut wat in 1998 is opgericht door de Universiteit van Amsterdam, Leiden universiteit, universiteit Utrecht en de Radboud universiteit Nijmegen. Het ISIM wil vanuit verschillende wetenschappelijke disciplines de islam en moslims over de hele wereld bestuderen. Voormalig Academic Director Dick Douwes is vanaf het begin betrokken geweest bij de oprichting van het ISIM. Na bijna tien jaar heeft hij afgelopen dinsdag officieel afscheid genomen. Dick Douwes is aan de Erasmus universiteit te Rotterdam aangesteld als hoogleraar Niet-westerse Geschiedenis. NIO sprak met de voormalig academisch directeur over het ISIM.

Mark Rutte (VVD) en Islamitische VVD-ers

Het zijn spannende dagen voor Mark Rutte, hij en Rita Verdonk strijden deze dagen voor het lijsttrekkerschap van de VVD. Rutte trekt stad en land door om zijn standpunten kenbaar te maken. Zo was hij afgelopen dinsdag op campagne in Barendrecht. Verdonk zal voornamelijk stemmen gaan trekken door haar harde uitspraken, en haar immigratiebeleid. Wat zijn de speerpunten van Rutte en wat zal zijn beleid worden op het gebied van moslims in Nederland?

Voor de redactie:

Nadere informatie bij de redactie van de NIO, te bereiken tijdens kantooruren via 035-6772727, of Redactie@islamitischeomroep.nl