April 2006

Kerktorens centraal tijdens Greidhoeke Kuiertocht Nieuwe route met veel vertier onderweg door het Friese land De Greidhoeke Kuiertochtcommissie organiseert 14 mei weer de gezellige Greidhoeke wandeltocht, met een nieuwe route en veel vertier onderweg. De vele kerktorens in het landschap van de Friese Greithoek spelen een belangrijke rol in de beleving van de tocht.
Afbeelding
De Greithoeke Kuiertocht op 14 mei in Friesland: een stevige wandeling, met veel plezier, kerktorens en verrassingen onderweg.

De commissie heeft zich dit jaar laten inspireren door het voorwoord van de heer Kroes in het startboekje van de Greidhoeke Kuiertocht.

Hij schrijft: Huib Ebbinge út Haarlem hat ferline jier in prachtich fotoboek útjûn: "Hichtepunten fan it Fryske lân". Hy hat yn syn boek 252 tsjerketuorren fotografearre. Syn foto's litte sjen hoe wichtich dy tuorren binne foar ús lânskip. Helje de toer fuort en de spanning is út de foto wei. Dit lânskip moat je belibje op' e fyts, farrend, op redens of kuierjend.

Weids gebied
De kerktorens vormen inderdaad een belangrijk element in het prachtige, weidse gebied. Nog drie weken dan is het zover, de lammetjes in het land, de 'greide' in bloei en grote groepen wandelaars die hiervan genieten. De vierde Greidhoeke Kuiertocht loopt door een prachtig deel van de gemeente Littenseradiel. De tocht start dit jaar weer in Boazum maar heeft een geheel andere route dan vorig jaar.
Plaatsen
De mensen die aan de tocht meedoen komen al wandelend langs de plaatsen Reahûs - Easterein - Wommels - Iens - Hennaard - Itens - Rien
- Lytsewierum - Lyts Makkum - Boazum.

Trekzakken
De Greidhoeke kuiertocht staat bekend om haar gezelligheid voor de wandelaar zo is er onder andere een draaiorgel (omke Romke)- disco- trekzakken - John Eskes - accordeons - een Shantykoor - een Djembégroep. Er vaart zelf aan praam in de vaart met de Hot Eastereiner Dykhorns. En als de deelnemers éénmaal over de finishlijn komen dan gaan de voetjes van de vloer op de muziek van het duo "De Wiko's".

Mobiele toiletten
Langs de route staan voldoende mobiele toiletten en samen met Rode Kruis/ EHBO, een groot aantal vrijwilligers en de horecagelegenheden in de diverse dorpen zullen er voor zorgen dat de deelnemers ook deze tocht van 30 km weer zorgeloos volbrengen.

Verrassing
De wandelaars krijgen onderweg verrassingen aangeboden. Vorig jaar was het een shirt met de opdruk: `wat bin we moai fuort net' een groot succes. Ook dit jaar heeft de commissie voor de wandelaars weer een leuke attentie in petto.

Informatie
Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie terecht op www.greidhoekekuiertocht.nl. aanmelden kan door EUR12,50 over te maken op rekening nr.308757351, Rabobank te Bolsward. Het startboekje zal eind week 17 naar iedereen worden toegestuurd. De VVV Terpelân en alle vrijwilligers hopen op een prachtige dag in de gemeente Littenseradiel!

Noot voor de redactie: