Prins Bernhard Cultuurfonds


Persbericht

Collecteren voor de Anjeractie: goed voor het
Cultuurfonds én de eigen verenigingskas

Amsterdam, 1 mei 2006. Van 14 mei tot en met 20 mei vindt voor de 61e keer de Anjeractie plaats, de jaarlijkse collecte voor het Prins Bernhard Cultuurfonds. Het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg organiseert de Anjerloterij.

Ongeveer 44.000 collectanten van culturele verenigingen gaan dit jaar weer op pad om een bijdrage te vragen voor de cultuur en het natuurbehoud in Nederland. Mede dankzij deze giften kan het Prins Bernhard Cultuurfonds jaarlijks bijna vierduizend projecten ondersteunen: van de aanschaf van theaterapparatuur voor de toneelvereniging of een sterrenkijker voor de volkssterrenwacht tot de restauratie van een muurschildering of de herinrichting van het Sigarenmuseum. Giften van particulieren dragen bij aan de inkomsten van het fonds en zijn nodig om deze projecten financieel te kunnen blijven steunen.
Eenderde van de opbrengst komt rechtstreeks ten goede aan de collecterende vereniging. De overige tweederde ­ aangevuld met een bijdrage uit het budget van het landelijk fonds ­ is bestemd voor culturele projecten binnen de regio waar de opbrengst is opgehaald.

In 2005 besteedde het Prins Bernhard Cultuurfonds 17,2 miljoen euro aan 3804 projecten. Het fonds geeft financiële bijdragen voor projecten, kent prijzen en beurzen toe en verstrekt opdrachten op zijn werkterrein. Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft een landelijk kantoor in Amsterdam en afdelingen in alle provincies. De afdelingen ondersteunen initiatieven met een plaatselijk of regionaal karakter. Het landelijk fonds richt zich op landelijke projecten. De besturen en adviescommissies van het fonds bestaan uit mensen uit het veld, die hun diensten zonder financiële vergoeding ter beschikking stellen. Alle donaties, giften en schenkingen komen daardoor voor de volle honderd procent ten goede aan de doelstelling: het stimuleren van cultuur en natuurbehoud in Nederland.

Sympathisanten die de collectebus missen, kunnen hun bijdrage overmaken op Postbankrekening 5050 t.n.v. Prins Bernhard Cultuurfonds, o.v.v. Anjeractie. Diverse televisie- en radiospots ondersteunen tijdens de collecteweek de Anjeractie.


Noot voor de redactie,