Vereniging Spierziekten Nederland

Nieuws

Onderzoek: Geen meetbaar effect Chinese celtransplantatie, wel bijwerkingen

Van verschillende kanten groeit de kritiek op de Chinese neurochirurg Hongyun Huang, die patiënten met ruggenmergaandoeningen, waaronder ALS, behandelt met celtransplantatie.

Een nieuwsbericht in het vooraanstaande wetenschappelijke tijdschrift Nature vermeldt in dit verband een onderzoek door drie specialisten uit de V.S., Zwitserland en Canada (Dobkin BH, Neurorehabil Neural Repair. 2006). Zij hebben 7 patiënten geëvalueerd vóór en na behandeling door Huang. Ook hebben ze de wetenschappelijk publicaties van Huang bestudeerd. Het onderzoek van Dobkin e.a. is naar eigen zeggen geen vervanging voor een gerandomiseerd, gecontroleerde trial met goed omschreven inclusiecriteria en uitkomstmaten plus relevante meetinstrumenten. Wel is het een poging om een realistische evaluatie te geven van de verhalen die de ronde doen over Huangs werk.

De zeven beschreven patiënten hadden allemaal een dwarslaesie, geen ALS. De chirurgische techniek van Huang lijkt goed te zijn. Echter, Huang's claims over de afwezigheid van bijwerkingen worden tegengesproken door de bijwerkingen die 5 van deze 7 patiënten hebben ervaren. Wat betreft de samenstelling van de getransplanteerde cellen spreekt Huang over 'olfactory ensheathing cells ' (steuncellen uit de reukzenuw) en hij heeft wel eens gezegd dat de getransplanteerde cellen 90% zuiver zijn. Dobkin e.a. hebben echter twijfels over de precieze oorsprong en zuiverheid van het transplantaat.

Wellicht het meest belangrijke is echter het volgende. Dobkin e.a. hebben de patiënten gevolgd gedurende 3 tot 14 maanden. Zij hebben geen klinische relevante verbetering gevonden. Toch vermeldt het artikel in Nature dat verschillende patiënten zeggen baat te hebben gehad bij de behandeling door Huang. Ook frappant is het feit dat één van de medeauteurs van de evaluatie studie, J. Guest, ook een ander onderzoek heeft gepubliceerd over een dwarslaesie patiënt behandeld door Huang. De patiënt is slechts één week na transplantatie geobserveerd, maar in die korte periode kreeg hij een heel klein beetje gevoel- en bewegingsfunctie terug in een zeer beperkt gebied van de armen (Guest J, Herrera LP, Qian T. Rapid recovery of segmental neurological function in a tetraplegic patient following transplantation of fetal olfactory bulb-derived cells, Spinal Cord. 2006 Mar;44(3):135-42). Hoe het verlopen is op langere termijn is niet bekend.

De boodschap van zowel het Nature artikel als de onderzoeken van Dobkin e.a. en Guest e.a. is dat er dringende behoefte is aan objectieve analyse van de veiligheid en effectiviteit van Huangs behandeling. Hetzelfde geldt voor andere centra waar controversiële behandelingen worden aangeboden, die niet gestoeld zijn op wetenschappelijk bewijs. Het is belangrijk om de toestand van behandelde patiënten zorgvuldig te vergelijken met onbehandelde patiënten. Alleen zo kan een eventueel effect van de behandeling onderscheiden worden van de schommelingen en variaties die sowieso gevonden worden onder mensen met een dwarslaesie of welke andere ziekte dan ook, zoals ALS. CORD, een internationaal samenwerkingsverband gezeteld in Canada voor de behandeling van dwarslaesie, is momenteel een richtlijn aan het opstellen om patiënten en onderzoekers te ondersteunen bij het beoordelen van verschillende behandelmethoden. Daar zullen zowel aanbevelingen als feitelijke informatie instaan. De richtlijn wordt deze zomer aangeboden voor publicatie aan een wetenschappelijk tijdschrift en een vereenvoudigde versie zal in verschillende talen vertaald worden.

Stephanie Weinreich

Patients warned about unproven spinal surgery, D. Cyranoski, Nature 2006 (440) 851

Cellular transplants in China: observational study from the largest human experiment in chronic spinal cord injury. Dobkin BH, Curt A, Guest J. Neurorehabil Neural Repair. 2006 Mar;20(1):5-13.

Rapid recovery of segmental neurological function in a tetraplegic patient following transplantation of fetal olfactory bulb-derived cells. Guest J, Herrera LP, Qian T. Spinal Cord. 2006 Mar;44(3):135-42.
14 mei 2006

VSN - Lt. gen. van Heutszlaan 6 - 3743 JN Baarn tel: 035-5480480 Spierziekten Infolijn: 0900-5480480 - E-mail: vsn@vsn.nl - Postbank 1422400