Politie Flevoland

Vier verdachten witwaspraktijken aangehouden

Zwolle, 14-05-2006 o De Bovenregionale Recherche heeft in samenwerking met het politiekorps Noord- en Oost-Gelderland dinsdag 9 mei jl. vier verdachten aangehouden op verdenking van valsheid in geschrifte en het op grote schaal witwassen van geld, vermoedelijk afkomstig uit criminele activiteiten.
Op drie locaties werden aanhoudingen verricht. In Harderwijk werd een 52-jarige man uit deze woonplaats aangehouden, in Utrecht werd een 51-jarige man uit Zoetermeer en een 48-jarige vrouw uit Zeewolde aangehouden. Aansluitend werd in Ermelo een 63-jarige vrouw uit deze plaats aangehouden.

Doorzoekingen vonden plaats bij een geldwisselkantoor, zowel de hoofdvestiging in Zeewolde als de nevenvestiging op de automarkt in Utrecht, en in twee woningen van de verdachten (Harderwijk en Zoetermeer). De 51-jarige man en de twee vrouwelijke verdachten werkten bij het geldwisselkantoor.
Bij de doorzoekingen werden de administratie, computers en een grote hoeveelheid binnen- en buitenlandse valuta voor nader onderzoek in beslag genomen.

In de maand januari 2006 is de Bovenregionale Recherche gestart met dit onderzoek naar aanleiding van informatie uit een politieonderzoek uit de regio Noord- en Oost-Gelderland. Daaruit kwam naar voren dat één van de verdachten zich vermoedelijk schuldig maakte aan het op grote schaal witwassen van gelden verkregen uit criminele activiteiten. De andere drie verdachten maakten zich waarschijnlijk schuldig aan het faciliteren van deze witwaspraktijken. De hoeveelheid geld die werd witgewassen, naar schatting meer dan 10 miljoen euro, betrof met name Britse Ponden. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Alle verdachten zijn donderdag voorgeleid bij de rechter-commissaris, die de bewaring voor veertien dagen heeft bevolen. In dit onderzoek heeft de Bovenregionale Recherche nauw samengewerkt met de politiekorpsen Utrecht, Flevoland en Noord- en Oost-Gelderland. Het onderzoek staat onder leiding van het Openbaar Ministerie in Zwolle-Lelystad.


Noot voor de redactie (