Politie Zuid-Holland-Zuid

14/5 Alblasserwaard en Vijfheerenlanden

, 14-05-2006

POLITIE WAARSCHUWT VOOR TELEFONISCHE OPLICHTING ALBLASSERDAM Een 89-jarige vrouw uit Alblasserdam is op 11 mei slachtoffer geworden van een mogelijke poging tot oplichting. Een onbekende vrouw had haar gebeld met het verhaal dat ze van de gemeente een paar honderd euro op haar bankrekening overgemaakt zou krijgen. De vrouw vroeg het slachtoffer om haar rekening- en pasnummer, die het slachtoffer ook daadwerkelijk doorgaf. De 89-jarige vertelde het verhaal aan haar zoon, die meteen in de buurt rondvroeg of meerdere mensen slachtoffer van deze praktijken waren geworden. Volgens hem waren op 11 mei nog eens 16 anderen op dezelfde manier telefonisch benaderd. Van de 89-jarige zijn in de tussentijd geen rare bedragen van haar rekening afgeschreven en haar bank is direct gewaarschuwd. Het is onbekend of de andere benadeelden wel slachtoffer geworden. Als dit het geval is, roept de politie hen op dit te melden en aangifte te doen.
De politie roept mensen op nooit rekeningnummers, pincodes en andere financiële gegevens door te geven. Banken en andere financiële instanties zullen hier ook nooit telefonisch naar vragen.

TWEE MANNEN AANGEHOUDEN
HARDINXVELD-GIESSENDAM Twee mannen van 18 en 19 jaar uit Hardinxveld-Giessendam zijn op 13 mei op respectievelijk de Rijnstraat in Sliedrecht en de Schouw in Hardinxveld-Giessendam aangehouden. Op 23 april 2006 werd in een horecagelegenheid in Hardinxveld-Giessendam een 25-jarige man uit Giessenburg met een glas gestoken. Deze liep daarbij snijwonden op in zijn nek, die gehecht moesten worden. Ook een 19-jarige man uit Giessenburg raakte gewond, nadat hem een glas in zijn gezicht was gegooid. Op grond van getuigenverklaringen verdacht de politie de twee mannen van betrokkenheid hierbij. Zij zijn met toestemming van de Officier van Justitie buiten heterdaad aangehouden. Na nader onderzoek bleek dat de 19-jarige man uit Hardinxveld-Giessendam niets met de mishandeling te maken had. Beiden zijn in vrijheid gesteld, de 18-jarige met een dagvaarding.

ALCOHOL
GORINCHEM Een 35-jarige automobilist uit Gorinchem is op 12 mei op de Nieuwe Hoven aangehouden. Hij kreeg drie uur rijverbod en werd na verhoor in vrijheid gesteld. De agent die hem uitliet, zag de 35-jarige instappen in de auto van een kennis van hem, een 33-jarige man uit Gorinchem. De 33-jarige reed weg, wat hij niet mocht, want hij heeft geen rijbewijs en gebruikt medicijnen die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden. De agent gaf dit door aan zijn collegas die 33-jarige een stopteken gaven. Hem is een bloedproef afgenomen. Op de W. de Vries Robbéweg is op 12 mei een 19-jarige automobilist uit Langerak aangehouden. Hij kreeg vier uur rijverbod. Op de Stationsweg liep op 13 mei een 34-jarige automobiliste uit Sint Willebrord tegen de lamp: één uur rijverbod.
PAPENDRECHT Een 43-jarige automobilist uit Zwijndrecht is op 13 mei op de Zwaluwstraat aangehouden. Hij kreeg drie uur rijverbod.

VIJF JONGENS AANGEHOUDEN
GORINCHEM Vijf Gorkummers van 13, 15, 17, 17 en 18 jaar zijn op 12 mei op de S. Lohmanstraat aangehouden. Twee van hen hadden daar stenen naar een woning in die straat gegooid; de drie anderen zaten in een nabij geparkeerde auto. Nadat de stenen gegooid waren, wilden de vijf wegrijden, maar een in de buurt zijnde agent zette zijn fiets voor de auto. Met behulp van andere agenten werden de vijf aangehouden. Ze zijn allen na verhoor in vrijheid gesteld. Kennelijk hadden de twee stenengooiers ruzie met een van de bewoners van het pand. De stenen beschadigden een kozijn.
Na onderzoek bleek dat de 15-jarige, een van de 17-jarigen en de 18-jarige niets met de vernieling te maken hadden. De 18-jarige kreeg wel een proces-verbaal, omdat bij hem in de auto een knuppel lag.

SUCCESVOLLE WERVING POLITIEVRIJWILLIGERS
ALBLASSERDAM Het werven van nieuwe politievrijwilligers heeft op 13 mei zeker 15 serieus geïnteresseerden opgeleverd. De burgemeester van Alblasserdam, de heer A.D. van den Bergh, deelde persoonlijk folders uit winkelcentrum Makado in gezelschap van lokale politiemensen en een aantal politievrijwilligers. De 15 zijn uitgenodigd om op woensdag 17 mei op het regiobureau van politie in Dordrecht uitgebreide voorlichting te krijgen over de mogelijkheden.
De Politie Zuid-Holland-Zuid is blijvend op zoek naar mensen die in hun vrije tijd hun steentje bij willen dragen aan de veiligheid op straat. Wie geïnteresseerd is, kan surfen naar
www.politie.nl/zuid-holland-zuid, klikken op de banner Wordt politievrijwilliger en vervolgens een informatiepakket aanvragen.

HUISELIJK GEWELD
HARDINXVELD-GIESSENDAM Een 48-jarige man uit Hardinxveld-Giessendam is op 13 mei op de Drijverschuit aangehouden. Hij zou kort daarvoor zijn ex-vrouw in haar gezicht hebben geslagen. De twee hadden al langer ruzie met elkaar. Het slachtoffer liep een gezwollen wang en heeft aangifte gedaan. De man is voor de nacht ingesloten.

SIERRADEN GESTOLEN
NIEUWLAND Bij een diefstal uit een woning aan de Zijlkade zijn op 13 mei sierraden buitgemaakt. Onbekende maakten waarschijnlijk gebruik van een openstaand raam. De politie doet onderzoek.

VROUW AANGERAND VERDACHTE AANGEHOUDEN
ZWIJNDRECHT De Politie Zuid-Holland-Zuid heeft op 12 mei een 40-jarige man uit Zwijndrecht aangehouden op verdenking van aanranding van een 22-jarige vrouw uit Dordrecht. Het slachtoffer parkeerde haar auto tussen 09.00 en 09.15 uur op de Westelijke Parallelweg aan de achterzijde van het NS-station in Zwijndrecht en liep richting het station. De verdachte liep haar daar tegemoet, pakte haar plots vast en drukte zich tegen haar aan. De vrouw was daar niet van gediend, duwde en trapte hem en voorzag hem van de nodige scheldwoorden. De man rende daarop weg in de richting van de Karel Doormanlaan. Het slachtoffer ging naar haar werk waar de politie werd gewaarschuwd. De Gemeenschappelijke Meldcentrale verspreidde direct het signalement van de verdachte. Agenten die in Dordrecht met een snelheidscontrole bezig waren, zagen de verdachte op de Dokweg en hielden hem om 10.15 uur aan. Hij verzette zich en is geboeid naar het politiebureau in Dordrecht gebracht waar hij in verzekering is gesteld. De politie sluit niet uit dat in de omgeving van het NS-station in Zwijndrecht meerdere vrouwen slachtoffer zijn geworden van deze man. Ze roept hen dringend op dit te melden aan de Recherche van het district Dordrecht en Zwijndrechtse Waard. Dat kan via telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief).