Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Daniel Fridman nieuwe Open Nederlands Kampioen Lightning Chess

Daniel Fridman heeft het 5e CBP Lightning Chess Tournament gewonnen. Zowel in de voorrondes als in de finalegroep maakte hij een superieure indruk. Met zijn rust achter het bord straalt hij exact het tegenovergestelde uit als zijn voorganger Manuel Bosboom die dit jaar niet in topvorm was. In het toernooi met twee minuten bedenktijd per persoon per partij en 45 rondes was Daniel Fridman zeker niet de snelste speler. Hij won het toernooi dankzij zijn superieure schaakinzicht. Met een score van 43½ uit 45 maakte hij zijn KNSB-rating van 2608 ruimschoots waar. In de voorrondes scoorde hij 27½ punt uit 28 partijen. In de finalegroep behaalde hij een score van 16 uit 17. Alleen Sipke Ernst wist hem een punt afhandig te maken.

De concurrentie voor de Letse speler van HMC Den Bosch kwam voornamelijk van spelers die een thuiswedstrijd speelden. Homburg Apeldoorn leverde de nummers 2, 3, 4, en 5 van het toernooi in de vorm van Sipke Ernst, Merijn van Delft, Manuel Bosboom en Sebastiaan Siebrecht. Ook schaakvereniging de Schaakmaat uit Apeldoorn leverde een topper in de vorm van Stefan Kuipers die gedeeld vijfde werd. Geen van allen kwamen zij echter in de buurt van Fridman, getuige de 2½ punt voorsprong op Sipke Ernst die hij aan het eind van het toernooi had opgebouwd. Lange tijd kon Merijn van Delft de Let bijhouden. Na het onderlinge duel dat Fridman won kwam een einde aan de zegereeks van Van Delft door een relatief moeilijk slotprogramma.

Het CBP Lightning Chess Tournament kende dit jaar 187 deelnemers met leeftijden van 9 tot 60 jaar. Hiermee kon het toernooi zich aan de dalende trend in het deelnemersaantal onttrekken. Deelnemers kwamen weer uit heel Nederland en vooral het grote aantal Duitse spelers baarde opzien. Opnieuw stelde het toernooi grote eisen aan de conditie van de deelnemers. Menig deelnemer zat er na de voorrondes dan ook al compleet doorheen. Daarna werd er echter pas om de prijzen gespeeld.

De organisatie kijkt terug op een vlekkeloos verlopen toernooi in een geweldige locatie waarvoor zorg wordt gedragen door de gemeente Apeldoorn. Daarnaast is het jubileum gevierd met nevenactiviteiten in winkelcentrum de Oranjerie waar bekende Nederlander en Internationaal Meester Hans Böhm het publiek uitstekend vermaakte met simultaanschaak, schaken tegen de beer, een training en videobeelden van het Open NK Lightning Chess.

Een uitvoerig verslag, de eindstand en vele foto's zijn te vinden op http://www.lightningchess.nl.