Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

CKV-award winnaar Digital Playground nu ook in Heerlen!

Van maandag 15 tot en met vrijdag 19 mei 2006 vindt er een bijzonder evenement plaats in het Glaspaleis: 'Digital Playground'. Jongeren worden uitgedaagd om hun creativiteit te uiten door te experimenteren met de mogelijkheden van digitale media. Als bron van inspiratie dient het Glaspaleis en alles wat zich daarin en daaromheen afspeelt. Om hun eigen 'mediakunstwerk' te maken, krijgen de jongeren een digitale camera ter beschikking. Digital Playground is een combinatie van een receptief en (inter)actief educatieprogramma en is daarmee bij uitstek geschikt als CKV-activiteit voor alle onderwijsniveaus. Dit evenement wordt georganiseerd door Glaspaleis Heerlen in samenwerking met Openbare bibliotheek Heerlen. Scholen kunnen zich aanmelden bij Roelinda Zijl van de Openbare bibliotheek Heerlen, r.zijl@obheerlen.nl, telefoonnummer: 045 - 577 22 31.

Digital Playground
De deelnemers kunnen kiezen uit vier mediadisciplines: webdesign (Global), fotografie (Still), film (Moving) en geluidsbewerking (Sound). In drie uur tijd maken ze naar aanleiding van een tentoonstelling of architectuurroute eigen digitale opnamen (foto's, filmpjes en geluid) en verwerken deze tot een fotocollage, videoclip, website of een geluidsreportage. Met de door Digital Playground speciaal ontwikkelde software kunnen de jongeren zelfstandig aan de slag. Een team van jonge workshopleiders staat paraat om de werking van de apparatuur uit te leggen, inhoudelijke tips te geven en de jongeren op weg te helpen wanneer dat nodig is. Na afloop van de workshop worden alle werkstukken online gezet, zodat de deelnemers en docenten de resultaten thuis of op school kunnen bekijken. Voorbeelden van werkstukken zijn te vinden op www.digitalplayground.nl.

Shop4Media.nl
In februari 2006 is Digital Playground gestart met de educatieve website Shop4Media.nl. Met behulp van deze website kan in de klas een introductieles over media worden gegeven. In woord, beeld en gesproken tekst wordt uitleg gegeven over de onderwerpen mediageschiedenis, beeld, montage, geluid, vormgeving en beeldtaal. Leerlingen kunnen op deze site zelf experimenteren met deze onderwerpen in een interactieve leeromgeving. De website is een goede voorbereiding op de workshop. Hieraan zijn geen kosten verbonden.

CKV-Topper award Zuid-Holland 2005
Hal 4 is producent van kwaliteitsrijke jongerenproducties zoals het multimedia project Digital Playground en het jongerentheatergezelschap Rotterdams LEF. Daarnaast heeft Hal 4 een eigen theater, Theater Hal 4, waar zij theater en dans programmeert voor jongeren. In 2005 heeft Stichting Hal 4 de CKV-Topper award Zuid-Holland 2005 gewonnen. Het juryrapport zegt het volgende: 'Hal 4 heeft met haar laagdrempelige karakter en goede sfeer een positieve uitstraling op jongeren. Met een breed aanbod op het gebied van digitale media en theater wekken zij veel interesse bij de CKV-ers. Daarnaast richten zij zich op jongeren die niet vanzelfsprekend in aanraking komen met cultuur. Ook lukt het hen deze groep binnen te halen.'

www.digitalplayground.nl
www.bibliotheekheerlen.nl
www.glaspaleis.nl

In het Glaspaleis zijn gehuisvest: Muziekschool Heerlen, Openbare bibliotheek Heerlen, Stadsgalerij Heerlen, Architectuurcentrum Vitruvianum, filmhuis De Spiegel en de horecagelegenheden.
Glaspaleis, venster op cultuur Bongerd 18 Heerlen 045 - 5772200 www.glaspaleis.nl ////////////
Informatie voor de pers:
Janneke Schmeitz/ Reggie Berkers
J.Schmeitz8@heerlen.nl/ R.Berkers@heerlen.nl
045-5772203/ 045-5772271