Rijksuniversiteit Groningen

Inhoud van de pagina:

036 - RUG speelt mee in VPRO-kennisquiz UQ

Datum: 5 april 2006

Ook de Rijksuniversiteit Groningen stuurt slimme masterstudenten naar UQ, de kennisquiz voor universiteiten van de VPRO. Op maandag 3 april 2003 werd de eerste aflevering uitgezonden. Het Groningse selectie bestaat uit Margje van Weerden (Nederlands Recht), Joris IJsselmuiden (Kunstmatige Intelligentie), Hedzer Uulders (Classical, Medieval and Cultural Studies) en reservekandidaat Marlies Prins (Financiering). Op 15 mei is te zien hoe zij hun intellectuele krachten meten met het team van de Universiteit Maastricht.

In de VPRO-quiz strijden de veertien Nederlandse universiteiten om de Gouden Universiteitsbokaal, met Maarten van Rossem als quizmaster. Wekelijks komen twee teams tegen elkaar uit, met excellente masterstudenten uit de alfa-, bèta- of gammawetenschappen. Na zeven ronden treffen de twee hoogst scorende universiteiten elkaar in de finale op maandag 29 mei. De tv-uitzendingen van de quiz zijn wekelijks op maandag om ca. 21.20 uur op Nederland 3.

De kandidaten

Alle kandidaten nemen deel aan een algemene kennisronde en een doe-opdracht. Daarnaast worden twee getest op hun persoonlijke vakgebied. De derde kandidaat houdt een betoog van anderhalve minuut volgens de wetten van de klassieke retorica. De reservekandidaat is een algemene `stand-in'. Het Groningse team wordt vergezeld door 40 man publiek, dat hun `kanjers' moreel zal ondersteunen.

Hedzer Uulders

Hedzer Uulders (24) studeerde Romaanse Talen en Culturen, met Frans als hoofdstudie. Nu volgt hij de researchmaster Classical, Medieval and Renaissance Studies. In zijn vierde jaar studeerde hij een jaar in Frankrijk (Poitiers). Hedzer beoefent de schermsport en besteedt zijn vrije tijd verder aan lezen, kunst, film, muziek, reizen en uitgaan. Hij wil graag verder gaan in de wetenschap als onderzoeker. Eerst hoopt hij echter een beurs te bemachtigen om een jaar in Parijs te studeren. Hedzer vertegenwoordigt de alfa-component in het Groningse team.

Hedzer: `Ik zit nu in Barcelona, dus ik kon de eerste UQ-aflevering helaas niet zien. Maar ik heb alle vertrouwen dat we er wat van kunnen maken!'

Joris IJsselmuiden

Joris IJsselmuiden (23) is de `bèta-man' in het RUG-team. Zijn studie is kunstmatige intelligentie. Het is zijn wens software te maken die onze computers en robots intelligent gedrag laat vertonen. In zijn vrije tijd doet hij aan voetballen, accordeon spelen, uitgaan, films kijken en muziek luisteren. Hij is nu bezig met zijn afstudeeronderzoek, dat gericht is op het ontwerp van een grafische programmeertaal voor multiagent systems. Om deze taal te testen bouwt hij een intelligente agenda-assistent. Na zijn studie gaat hij een half jaar aan de slag als logica-docent bij de RUG. Daarna hoopt hij te promoveren op het gebied van multiagent systems, waarschijnlijk in Amsterdam, Utrecht of Maastricht.

Zijn reactie na de eerste UQ-uitzending: `Een quiz met een leuke, ontspannen sfeer, maar wel van een hoog niveau. De vakkennisrondes vind ik het mooist, je kunt in een paar minuten wat leren over een vakgebied waar je bijna niks over weet.'

Margje van Weerden

Margje van Weerden (25) neemt het retorica-gedeelte voor haar rekening. Zij zal dit jaar afstuderen bij Nederlands Recht in de richtingen privaatrecht, strafrecht en rechtstheorie. Tijdens haar studie was ze actief bij de Juridische Faculteitsvereniging en verzorgde ze als student-assistent werkgroep in verschillende vakken. Ze nam deel aan TEIMUN en het Europees Studentenparlement en schrijft nu een scriptie over de verenigbaarheid van nieuwe wetsvoorstellen op het gebied van het strafprocesrecht met het EVRM. In mei en juni zal ze stage lopen bij Böhler Advocaten. Daarna hoopt zij af te reizen naar de VS om zich te verdiepen in mensenrechten en rechtsfilosofie.

Margje: `Voor allen die nog in de waan verkeren dat Groningen bevolkt wordt door boeren en koeien: hier komt de top van het land!!'

Marlies Prins

Reserve kandidaat is Marlies Prins (24). Zij begon in 2000 met haar studie economie en haar afstudeerrichting is financiering en waardemanagement. Haar scriptie gaat over corporate governance in de zorg. Als ze klaar is met de studie wil Marlies graag werken in de gezondheidszorgsector op beleidsmatig niveau. Naast haar studie heeft ze in 2003, ter ere van het 55-jarig bestaan van de economische faculteit, een week lang activiteiten voor studenten georganiseerd met als afsluiting een congres in de stadschouwburg. Daarnaast is ze actief als lid van A.S.V. Dizkartes, een van de vele studentenverenigingen in Groningen. In haar vrije tijd speelt ze piano en, nu het weer lente is, kan ze weer gaan racefietsen.

Marlies: `Er gaat niets boven Groningen dus plaats 1 is voor ons.'

Noot voor de pers


- meer informatie: Ellen Stadman, coördinator UQ bij de RUG, tel. (050)363 6861 of e.stadman@rug.nl; zij beschikt ook over de adressen van de RUG-kandidaten


- http://www.vpro.nl/programma/uq/