Ingezonden persbericht


Atelierprogramma CBK Rotterdam mei-juni: natafelen bij de kunstenaar

Natafelen bij de kunstenaar
vier avonden atelierbezoek
15, 23 en 30 mei en 6 juni om 20.00 uur

Ga niet 's avonds met een gevulde maag op de bank zitten, maar kom natafelen bij een kunstenaar in de buurt. Het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam organiseert in mei en juni vier avonden voor geïnteresseerden om te gaan natafelen in een kunstenaarsatelier dat misschien wel bij je om de hoek zit.

Hoe opereren kunstenaars in Rotterdam? Welke rol spelen de mensen en de stad in hun werk? Op deze vier avonden kun je samen met anderen over kunst praten en luisteren naar de kunstenaars die vertellen over hun werk en werkwijze. Het Centrum Beeldende Kunst zorgt dat er iets voor bij de koffie is.

Ma 15 mei: Natafelen in Noord bij Chantal van Heeswijk; Di 23 mei: Natafelen in Noord bij Jeroen Hoogstraten en Wolf Brinkman; Di 30 mei: Natafelen in Oost bij Hieke Pars; Di 6 juni: Natafelen in West bij Michiel van Bakel.

Aanvang: 20:00 uur bij het atelier van de kunstenaar

Chantal van Heeswijk

Gastvrijheid is...

Kom binnen
Ik neem uw mantel aan
Haal koffie en gebak
Hoor uw verhalen
Uw afkomst en uw naam:
Maak uzelf op uw gemak.

Chantal van Heeswijk maakt kunstwerken die contact zoeken met hun gebruiker en deze uitdragen. Het zijn geen producten om alleen naar te kijken. Voor dat contact geeft ze ze menselijke eigenschappen - mensvormige sculpturen, gebutste meubels, of andere objecten die je graag wil aanraken of erin kruipen. Ze geeft ze herkenbare eigenzinnigheden van de mens, gebreken in de vorm van een knikje of vervorming. Ze krijgen als het ware een tik van de molen mee.

Jeroen Hoogstraten en Wolf Brinkman

Op deze avond gaan we op bezoek bij de makers van de Vraag&Aanbod en Kijken Kijken vitrines: een kunstproject in de Insulindestraat te Rotterdam Noord, waar de bewoners gezamenlijk toe hebben besloten tijdens een straatbarbecue vorig jaar. Alle bewoners van de straat hebben een kunstzinnige sleutel zodat ze briefjes in de Vraag&Aanbod vitrine kunnen leggen. Als je een oppas zoekt of een fiets te koop aanbiedt. De vitrine Kijken Kijken, daarnaast, wordt als tentoonstellingsplek ingevuld door de twee makers, Jeroen Hoogstraten en Wolf Brinkman. En omdat hun atelier zowat om de hoek is, praten we op deze avond daar bij de koffie verder over hun kunstwerken.

Michiel van Bakel

Michiel van Bakel begon als beeldhouwer, ontwikkelde een belangstelling voor wetenschap en technologie en werkt de laatste jaren met video, film en multimedia-installaties. Zijn uitgesproken technische benadering levert echter een poëtische virtuele werkelijkheid op waarin de mens nog steeds centraal staat. Equestrian is een korte film die een geraffineerd spel speelt met plakjes tijd in de grootstedelijke ruimte van Rotterdam. Je ziet een ruiter op een verlaten plein veranderen in een surreëel heroïsch mo(nu)ment - een spectaculair gezicht. Zijn werk is in mei te zien in TENT. Centrum Beeldende Kunst aan de Witte de Withstraat, in de internationale tentoonstelling Electromagnetic Bodies.

Hieke Pars

Hieke Pars noemt zich 'kunst-werker' in de openbare ruimte: vooral de stedelijke omgeving die steeds verandert, de stadsvernieuwingsbuurten. Zij voelt zich het beste thuis op straat waar haar werk ontstaat en uitgevoerd wordt. Haar kunstwerken hebben vaak een korte levensduur: ze verheft het uitkloppen van kleden tot performancekunst, ze verwerkt het geluid van hei-machines in muziek, rappers plaatst ze op een billboard. Zo stelt zij de blik op het alledaagse van een plek aan de orde. Haar publiek is dan ook anders dan van veel kunstenaars. Ze richt zich op de toevallige passanten, bewoners, de postbode en spelende kinderen.

Reserveren: U kunt zich aanmelden voor een of meer atelierbezoeken, kosten 5,50 euro per keer of 17,50 euro voor vier keer. Reserveren bij Vera Merx, v.merx@cbk.rotterdam.nl of 010-436.02.88. Bij de reservering krijgt u de adresgegevens van het atelier en bent u al erg nieuwsgierig, kijk dan op www.rotterdamsekunstenaars.nl, waar u de portfolio's van de kunstenaars online kunt bekijken.

Centrum Beeldende Kunst
Nieuwe Binnenweg 75
(tram 4 / metro Eendrachtsplein)
010 4360288 / 2092142
www.cbk.rotterdam.nl
di - vr 12 - 17 uur
za 10 - 17 uur
zo 12 - 17 uur

Chantal van Heeswijk

Vraag&aanbod en Kijken Kijken, van Jeroen Hoogstraten en Wolf Brinkman

Equestrian, Michiel van Bakel

Hieke Pars