Ministerie lnv

http://www.minlnv.nl

nr.57 4 mei 2006

Dit is een gezamenlijk persbericht van de Groep van Brugge en het ministerie van LNV

Uitnodiging voor de media: debat over globalisering, liberalisering en de effecten op landbouw en landschap

De Groep van Brugge, een onafhankelijke denktank over Europees landbouw- en plattelandsbeleid, organiseert samen met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) op maandag 15 mei een publiek debat over globalisering, liberalisering en de effecten op landbouw, landgebruik en landschap in Europa.

Het debat vindt plaats vanaf 19.30 uur in De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10 in Amsterdam. Het programma ziet er als volgt uit:

19.30 uur: Welkom en introductie door Arie van den Brand, voorzitter Groep van Brugge
19.40 uur: Inleiding minister Veerman van LNV
Inleiding door Jaap Dirkmaat van stichting Cultuurlandschap Nederland
Inleiding door Dacian Ciolos, adviseur van de Roemeense minister van Landbouw
20.30 uur: Pauze
20.45 uur: Debat onder leiding van Arie van den Brand 21.30 uur: Conclusie door sprekers en Edgar Pisani, oprichter Groep van Brugge
21.55 uur: Afsluiting door Arie van den Brand

De inleidingen en het debat zijn in de Engelse en Franse taal. Er is simultaan vertaling in het Engels en Frans.

Vertegenwoordigers van de media die bij het debat aanwezig willen zijn, wordt verzocht zich aan te melden bij het secretariaat van de Groep van Brugge: 0318-430078 of via info@groupedebruges.org

Achtergrond

De meningen lopen sterk uiteen over hoe globalisering en liberalisering zullen uitwerken op landbouw, landgebruik, landschap en de sociaal-economische vitaliteit van het Europese platteland. De gevolgen zullen verschillen per sector, per land en per regio. Bieden Europees, nationaal en regionaal beleid voldoende waarborgen voor behoud van natuur en waardevolle (agrarische) cultuurlandschappen of moet ingezet worden op verruiming van het plattelandsbeleid en de ontwikkeling van nieuw instrumentarium?

Dit jaar moet de Doha-ronde in de WTO-onderhandelingen worden afgerond. De Europese Commissie heeft hierop al gedeeltelijk geanticipeerd door in te zetten op ontkoppelde steun aan de landbouw. Agrariërs zullen, in ruil voor steun, maatschappelijke gewenste tegenprestaties moeten leveren. De uitkomsten van de WTO-onderhandelingen en de vertaling daarvan naar Europees en nationaal beleid zullen hoe dan ook leiden tot verdere vrijhandel van producten en diensten en verdere afbouw van de directe inkomensondersteuning aan de boeren.

Dit heeft belangrijke gevolgen voor de concurrentieverhoudingen van de Europese landbouw en voor het landgebruik. Daarnaast worden de eisen waaraan Europese landbouwproductie moet voldoen, verder opgeschroefd: de productie moet niet alleen nog duurzamer, ook wordt van agrarische ondernemers verwacht, hetzij als onderdeel van Europese steun, hetzij in de vorm van groene diensten, dat zij een bijdrage leveren aan behoud van natuur en landschap.

Hoe valt meer marktgerichte landbouw te combineren met duurzame productie en behoud en beheer van natuur en landschap? Blijven er straks nog voldoende boeren over om agrarische cultuurlandschappen in stand te houden?

Het debat vormt de opmaat tot een kleine reeks bijeenkomsten die eind dit jaar zal leiden tot een boek, waarin de Groep van Brugge de balans zal opmaken, uitmondend in een aantal aanbevelingen aan Europese en nationale beleidsmakers.

NOOT voor de redactie (

Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit