Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Minister Donner deponeert voor het eerst in Nederland elektronisch jaarverslag bij Kamer van Koophandel

Met een druk op de knop financiële gegevens versturen aan Belastingdienst, Kamer van Koophandel en CBS - Op basis van XBRL en begrippenlijst Nederlands Taxonomie Project

Amsterdam, 08 mei 2006 - Op 15 mei aanstaande wordt voor de eerste keer in Nederland langs elektronische weg een jaarverslag bij de Kamer van Koophandel gedeponeerd. Dit gebeurt door Minister Donner van Justitie, vanuit het nieuwe hoofdkantoor van GIBO Groep Accountants en Adviseurs in Arnhem. Donner maakt hierbij gebruik van software van AccountView, in combinatie met de nieuwe internationale standaard voor de uitwisseling van financiële gegevens, XBRL, en de financiële begrippenlijst van het Nederlands Taxonomie Project. AccountView is de eerste Nederlandse softwareleverancier die de mogelijkheid biedt om in XBRL-formaat deponeringsstukken bij de Kamer van Koophandel aan te bieden. Vanaf 1 januari 2007 kunnen alle bedrijven in Nederland financiële informatie op basis van deze standaard verstrekken.

De overheid streeft naar een administratieve lastenverlichting voor het bedrijfsleven van 25 procent. Een van de manieren om die te realiseren, is bedrijven in staat te stellen financiële informatie elektronisch aan te leveren bij de Belastingdienst, de Kamer van Koophandel en het CBS. Omdat het daarbij van cruciaal belang is dat ieder bedrijf dezelfde definities hanteert, werd door het Nederlandse Taxonomie Project een taxonomie opgesteld met 4.500 uniforme begrippen. Met de software van AccountView is het mogelijk deze begrippenlijst simpelweg in te lezen, automatisch te koppelen aan de grootboekrekening, en op basis hiervan met een druk op de knop documenten in XBRL-formaat aan te maken en te verzenden.

"Deze ontwikkeling betekent vooral een belangrijke efficiencyslag voor accountantskantoren. Ze kunnen snel en eenvoudig automatisch de verplichte rapportages in XBRL-formaat opstellen en versturen die aan alle eisen van de vragende partijen voldoen", aldus Richard Scheper, Manager Accountancyteam van AccountView. "Dit betekent een besparing op de uren voor administratieve diensten, waardoor de cliënt een lagere nota van de accountant ontvangt. De accountant houdt daarentegen meer tijd over voor hoogwaardig advieswerk. Doordat alle bedrijven met dezelfde definities werken, komen bovendien services als benchmarking binnen het bereik."

Deponering elektronisch jaarverslag
De primeur vindt plaats op 15 mei 2006, om 16:00 uur, ter gelegenheid van de opening van het nieuwe hoofdkantoor van GIBO Groep in Arnhem. Wilt u hierbij aanwezig zijn, neem dan contact op met Nanda Bechtholt van The Communication Force, via telefoon: +31 (0)252 - 527 247 of e-mail: nandab@communicationforce.com voor nadere details.

Over AccountView

Sinds 1987 levert AccountView modulair opgebouwde business software aan meer dan 18.000 klanten in Nederland, Duitsland en Engeland. Deze flexibele en snel te implementeren software automatiseert en integreert meerdere bedrijfsprocessen, waaronder de financiële administratie, handel, logistiek, projecten, uren, relatiebeheer en accountancy - al dan niet met een internetkoppeling. AccountView wordt verkocht en ondersteund door een netwerk van onafhankelijke partners die evenals AccountView de nadruk leggen op langdurige relaties. Bekende namen in het klantenbestand van AccountView zijn onder andere: CBF, Free Record Shop Online, GIBO Groep, Humanitas, Intratuin, KNMI, Koningszuivel, Koninklijk Theater Carré, Mazars, SER en Xenos. Meer informatie over AccountView vindt u op www.accountview.com.