Opening genenbank 'bronnen voor natuur'

Staatsbosbeheer

http://www.staatsbosbeheer.nl/actueel

Minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) zal op 15 mei de enige en eerste genenbank van Nederland voor autochtone bomen en struiken openen, in natuurgebied Roggebotzand van Staatsbosbeheer. Naar schatting bestaat nog minder dan 5% van de vegetatie van Nederland uit oorspronkelijke vegetatie. Inheems materiaal is van groot belang voor de kwaliteit van ecosystemen. In de natuur zijn de verschillende dieren en planten sterk van elkaar afhankelijk. Ecologische processen raken al snel verstoord bij veranderingen in bijvoorbeeld tijdstip van uitloop, bloei of groei. Staatsbosbeheer heeft van bijna 60 van de 114 soorten inheemse bomen en struiken oude, oorspronkelijke exemplaren gevonden en deze vervolgens vermeerderd en geplant in een bos 'bronnen voor nieuwe natuur' in natuurgebied Roggebotzand in Flevoland. Vanuit deze genenbank kunnen de natuurgebieden in Nederland weer voorzien worden van oorspronkelijke bomen en struiken, waarvan een groot deel anders zou zijn uitgestorven. 'Bronnen voor nieuwe natuur'is daarmee een belangrijk instrument om het biodiversiteitsbeleid van Nederland uit te voeren. Het ministerie van LNV heeft de genenbank daarom medegefinancierd. Het bos waarin 'Bronnen voor nieuwe natuur'is gerealiseerd is voor het publiek toegankelijk. Door een wandelpad en informatiepanelen kunnen bezoekers dit unieke stukje natuurlijk erfgoed zelf ervaren. Na afloop van de officiële opening organiseert Staatsbosbeheer een persexcursie door de genenbank 'Bronnen voor nieuwe natuur'.

Het programma van de dag is als volgt:
10.00 - 12.00 uur: Minisymposium met sprekers van het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland, ecologisch Adviesbureau Maes en Staatsbosbeheer. 12.00 - 13.00 uur: Opening door minister Veerman van LNV 13.00 - 13.45 uur: Lunch
13.45 - 16.00 uur: Persexcursie o.l.v. Ad van Hees, bosecoloog Staatsbosbeheer

Wilt u uiterlijk 11 mei doorgeven of u komt en of u gebruik wilt maken van de lunch? Dat kan via e-mail a.helvoort@staatsbosbeheer.nl of telefoon: (030) 692 6214 / (06) 517 87 602.

De bijeenkomst is in boswachterij Roggebotzand, Roggebotweg 92, 8251 PS Dronten.

Ik hoop u 15 mei te ontmoeten.

Met vriendelijke groet,

Angelique van Helvoort
Persvoorlichting Staatsbosbeheer
www.staatsbosbeheer.nl