Ministerie van Justitie

Persbericht

Minister Donner verstuurt zelf jaarrekening
10 mei 2006
Concrete lastenverlichting voor het bedrijfsleven komt steeds dichterbij. Om dit mogelijk te maken is de Nederlandse taxonomie (woordenboek) ontwikkeld. Met dit woordenboek kunnen ondernemers snel en makkelijk voldoen aan hun informatieplicht aan de overheid. Minister Donner van Justitie laat op 15 mei alvast zien hoe dat in zijn werk gaat. Tijdens de opening van het nieuwe hoofdkantoor van de GIBO Groep, accountancy- en adviesorganisatie, in Arnhem zal de minister met behulp van de taxonomie een jaarrekening van een bestaand bedrijf maken en deze met één druk op de knop elektronisch doorsturen naar de Kamer van Koophandel.

Zo eenvoudig wordt het binnenkort ook voor het bedrijfsleven. Met de taxonomie kunnen zowel kleine als grote ondernemers op elektronische wijze efficiënter en goedkoper jaarrekeningen aanleveren bij de Kamers van Koophandel, belastingaangiften bij de Belastingdienst en gegevens ten behoeve van economische statistieken bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De Nederlandse taxonomie is ontwikkeld onder leiding van NTP, het Nederlandse Taxonomie Project. Het is een gezamenlijk project van de ministeries van Justitie en Financiën en draagt bij aan het streven van de overheid om de administratieve lasten van het bedrijfsleven met 25 procent terug te brengen. Alleen al voor het samenstellen en versturen van jaarrekeningen streeft de overheid naar een besparing van 350 miljoen euro.

De Kamers van Koophandel, Belastingdienst en CBS hebben hun systemen aangepast aan de taxonomie. Ook accountants en softwareleveranciers passen momenteel hun systemen aan. De GIBO Groep heeft als een van de eerste accountancy- en adviesorganisatie laten weten gebruik te maken van de Nederlandse taxonomie, om zo de administratieve lasten voor haar klanten te verminderen. Daartoe heeft GIBO afspraken gemaakt met zijn leverancier Accountview, die zijn financiële software geschikt zal maken voor het gebruik van de Nederlandse taxonomie.