Nederlands Kanker Instituut


NKI-AVL: Combinatie bestraling en immuuntherapie superieur

Amsterdam, 11 mei 2006 - Combinatie van bestraling en immuuntherapie werkt superieur in de behandeling van kanker. Dat concluderen onderzoeker Jacques Neefjes en zijn collega's van het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) in Amsterdam in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Experimental Medicine van 15 mei 2006. Het zijn de eerste concrete aanwijzingen voor deze succesvolle combinatie.

De twee behandelingen werken afzonderlijk minder effectief. Bij de behandeling van kanker met alleen immuuntherapie worden afweercellen getraind om de tumor specifiek te herkennen. Men vermoedt dat de afweercellen de tumor in het lichaam kunnen opsporen en aanvallen. Deze manier van behandelen is nog volop in ontwikkeling. Een veelgebruikte vorm van behandeling van kanker is het bestralen van de tumor. Daarbij wordt echter ook gezond weefsel beschadigd. Daarnaast kunnen tumoren uiteindelijk ongevoelig worden voor bestraling.

Prof. dr. Jacques Neefjes en zijn collega's van het NKI-AVL hebben nu ontdekt dat een combinatie van immuuntherapie en een milde bestraling een superieur effect heeft. Daarvoor bestudeerden de onderzoekers, in samenwerking met het LUMC in Leiden en het Amerikaanse National Institute of Health, dikkedarmkanker in een diermodel. De milde bestraling van de kanker had weinig effect op de tumor en immuuntherapie had nagenoeg geen effect. Maar bij combinatie van therapieën verdween de tumor in de muizen binnen korte tijd en in meer dan 60 procent van de gevallen volledig. Dit was voor de onderzoekers zeer verrassend.

Neefjes: "We denken dat immuuntherapie de afweercellen in een staat van paraatheid brengt. Hierdoor kunnen de afweercellen zeer snel reageren als de tumorcellen worden beschadigd door de bestralingsbehandeling. De combinatie van een al bestaande therapie en een meer experimentele (immunotherapie) kan nieuwe therapiemogelijkheden bieden."

Neefjes wil nu onderzoeken of deze combinatie van therapieën ook effectief is bij de behandeling van andere vormen van kanker en bij uitgezaaide tumoren. Uitzaaiingen zijn tot nog toe niet of nauwelijks te behandelen. Dit werk werd door een project van het KWF gefinancierd.


----------