Bartiméus


commerciële banen voor gehandicapten

Nieuw in Oost-Europa: commerciële banen voor gehandicapten

Het realiseren van werk voor blinden en slechtzienden is ingewikkeld. Dit geldt in Nederland en nog meer in landen waar het werkloosheidspercentage veel hoger is. Blindenorganisaties uit Bulgarije, Roemenië en Moldavië zijn van 15 - 19 mei a.s. in Nederland op uitnodiging van Bartiméus Sonneheerdt om kennis en ervaring te delen. Bartiméus Sonneheerdt is expert op het gebied van betaald werk voor blinden en slechtzienden en wil zijn kennis graag delen met collega's uit Oost-Europa.

De blindenorganisaties uit Bulgarije, Roemenië en Moldavië presenteren op donderdag 18 mei een model om blinden en slechtzienden in hun land aan een baan te helpen. Tijdens hun studietoer in dezelfde week maken ze kennis met de Nederlandse wetgeving en
werkgelegenheidsactiviteiten.

Het blijkt in Oost-Europa goed mogelijk dat ook blinden en slechtzienden door commercieel of dienstverlenend werk een belangrijke bijdrage aan de maatschappij leveren. Groot voordeel is dat zij niet langer afhankelijk zijn van een uitkering. Zoals de slechtziende Georgi Georgiev uit Bulgarije opmerkt: "Mijn leven is sterk verbeterd sinds ik een baan heb als meubelstoffeerder. Ik verdien een normaal inkomen en ben van niemand afhankelijk."

De val van het communisme rond 1990 leidde tot veel enthousiasme in de westerse wereld. Maar voor meer dan 90% van de gehandicapte beroepsbevolking in Oost-Europa betekende de omwenteling verlies van banen en inkomen. Tot nu toe waren er binnen de ontwikkelingssamenwerking geen initiatieven op het terrein van werk en inkomen voor gehandicapten in de commerciële sector. Bartiméus Sonneheerdt speelt hierin een vernieuwende rol en ontwikkelt met partnerorganisaties unieke werkgelegenheidsprogrammas in Oost-Europa, Afrika en de Antillen. Samen met een groeiend netwerk van ondernemers, ngos (niet-gouvernementele organisaties), politieke en overheidsorganen uit alle betrokken landen èn uit West-Europa.