Gemeente Leeuwarden

Nynke Laverman Nynke Laverman

Piter Jelles-priis voor Nynke Laverman

Bron: Gemeente Leeuwarden (12-05-2006) De Piter Jelles-priis 2005 wordt uitgereikt aan Nynke Laverman door de wethouder van Cultuur, Yvonne Bleize, op maandag 15 mei aanstaande om 20.15 uur in Stadsschouwburg De Harmonie. Tijdens een extra concert van haar nieuwe album `Maisfrou' ontvangt Laverman een oorkonde en het bijbehorende geldbedrag van EUR 2.250,-.

De gemeente Leeuwarden kent de Piter Jelles-priis iedere vier jaar toe aan een persoon of een organisatie die een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan de literatuur in Leeuwarden. Nynke Laverman heeft met haar theaterprogramma Sielesâlt de Leeuwarder dichter Slauerhoff tot de levende cultuur laten behoren. In Sielesâlt is het melancholieke gevoel de verbindende factor, dat herkenbaar is in het Fries, de fado en de gedichten van Slauerhoff.

De verwerking van de gedichten van Slauerhoff tot Friese fado's is vernieuwend en sprankelend te noemen. De gedichten van Slauerhoff zijn vrij vertaald, zodat deze toepasbaar waren op Nynke's persoon. Daarbij houdt zij de oorspronkelijke sfeer van de gedichten goed vast. Nynke Laverman vestigde met dit theaterprogramma de aandacht van een breed publiek op Slauerhoff.