Unicef



Voor 40.000 kinderen in de Hoorn van Afrika dreigt de hongerdood 15 mei 2006, Genève - Door langdurige droogte dreigen in de Hoorn van Afrika 40.000 kinderen van de honger om te komen, meldt Unicef. Vooral kinderen van nomaden in de grensgebieden van Kenia, Somalië en Ethiopië hebben dringend hulp nodig. De regen die nu eindelijk valt, brengt maar weinig verlichting.

Rima Salah, vice-directeur van Unicef Internationaal: "Door de droogte is de helft van het vee in de Hoorn van Afrika gestorven. Regen maakt dat niet ongedaan." Salah woonde in Genève de presentatie van het Unicef-rapport Child Alert: Horn of Africa bij, waarin de problemen in deze regio in kaart zijn gebracht. Unicef heeft 80 miljoen dollar nodig voor hulp aan de Hoorn. Tot nu toe is er slechts 26 miljoen dollar binnen. Unicef vraagt daarom de internationale gemeenschap het tekort van 54 miljoen dollar snel aan te vullen.

Regen maakt situatie erger In het rapport staat dat de langverwachte regen de situatie in sommige gebieden zelfs erger maakt. Door overstromingen is vee omgekomen en ziektes krijgen meer kans om toe te slaan, omdat waterpoelen een ideale voedingsbodem voor bacteriën vormen. Ook de malariamug voelt zich tot stilstaand water aangetrokken. Bovendien heeft de regen landbouwgewassen weggespoeld.

Vooral de 16 miljoen nomaden die met hun vee rondtrekken in de grensgebieden van Kenia, Somalië en Ethiopië lijden onder de droogte. Ongeveer de helft van hen heeft hulp nodig, waaronder 1,6 miljoen kinderen tot 5 jaar. Het Child Alert-rapport meldt dat ongeveer 40.000 kinderen zo ernstig ondervoed zijn, dat zij in de komende maanden waarschijnlijk zullen overlijden.

Mobiele voorzieningen
Volgens de makers van het rapport kunnen de crises die zich in de Hoorn van Afrika steeds voordoen - in 2000 kwamen in deze regio als gevolg van langdurige droogte bijna 100.000 mensen om - alleen worden doorbroken als hulp wordt afgestemd op de leefwijze van de nomaden. Zij trekken met hun vee rond en daarom moeten voorzieningen als gezondheidszorg ook mobiel zijn.

Salah: "Als we de bevolking willen helpen om zich te ontworstelen aan deze voedselcrisis, moeten we ons aanpassen aan hun manier van leven, in plaats van dat we hen dwingen gebruik te maken van voorzieningen die op vaste plaatsen liggen. In andere woestijngebieden in de wereld kunnen mensen ook leven en vee houden, waarom dan niet in de Hoorn? Dat gebeurt hier al duizenden jaren."

Onderwijzer mee op reis
Unicef, collega-organisaties van de VN en andere hulporganisaties zijn in de Hoorn al begonnen met hulpprogramma's die beter aansluiten bij de leefwijze van de bevolking. Voorbeelden daarvan zijn de mobiele therapeutische voedingscentra voor ondervoede kinderen en het opleiden van onderwijzers die met nomadenfamilies meereizen.

Download het rapport (PDF-bestand, 272 KB)