Design-hoortoestel mikt op helderheid én eigen uitstraling

Triaxa

Oticon Delta - beter horen én er goed uitzien

Oticon introduceert een baanbrekend hoortoestel en zet daarmee een nieuwe standaard. Het miniatuurhoortoestel Oticon Delta lijkt door zijn opvallende driehoeksvorm en de zeventien kleuren en motieven meer op een high-tech gadget of een hip accessoire dan op een traditioneel hoortoestel. Het design is recent bekroond met de Red Dot Design Award 2006 voor productontwerp.

De nieuwste audiologische inzichten zijn verwerkt in dit toestel: de Delta bevat VoiceFinder technologie en zeer geavanceerde lawaaionderdrukking, terwijl de richtinggevoelige microfoons horizontal werden geplaatst. Een miniatuurprocessor vormt het digitale brein van de Delta: dankzij kunstmatige intelligentie (AI) maakt de Delta miljoenen berekeningen per seconde om lawaai weg te filteren en spraak te versterken.

Ondanks het miniatuurformaat heeft dit futuristische hoortoestel dus alle functionaliteit aan boord die te vinden is in high-end hoortoestellen. Dit zorgt voor helderheid van horen in veeleisende luistersituaties, juist voor een jongere generatie gebruikers.

Uiterlijk én prestaties blijken onderscheidend

De Delta werd breed getest door een gevarieerde groep gebruikers, die o.a. opmerkten: 'Het geluid is veel helderder. Je merkt niet eens dat je een hoortoestel draagt' 'Dit is echt compleet anders dan mijn oude toestel'
'Hier wil ik wél mee rondlopen, het lijkt wel een sieraad' 'Vandaag vroeg mijn collega voor het eerst wat ik op mijn oor droeg'

'Voor het eerst hebben we een hoortoestel dat baanbrekende technologie combineert met modern design' vertelt René van der Wilk, audiologisch deskundige bij Oticon Nederland. 'Het Delta-concept spreekt aan, zeker bij modebewuste, meer vooruitstrevende mensen die voor het eerst een hoortoestel dragen. De Delta is ideaal voor actieve mensen met een licht tot gemiddeld gehoorverlies die helderheid willen, ook in lastige luistersituaties.'

LIHO: de Delta creëert nieuwe categorie hoortoestellen

De Delta combineert het beste uit twee werelden, door de cosmetische voordelen van in-het-oor toestellen te verbinden met de technologische mogelijkheden van achter-het-oor toestellen. Bij de Delta is het luidsprekertje in het gehoorkanaal geplaatst, verbonden door een zeer dun draadje: hierdoor komt geluid vrijwel rechtstreeks 'in het oor', zonder het bekende afsluitingseffect. Deze unieke aanpak leidt tot een compleet nieuwe categorie hooroplossingen: de LIHO (Luidspreker In Het Oor).

'Oppeppen' van medeklinkers zorgt voor meer helderheid bij lawaai

Lastiger verstaan komt met de jaren... De helft van de vijftigplussers ervaart dat spraak minder helder klinkt in een rumoerige omgeving.
Experts ontdekten dat niet horen het probleem is, maar verstaan! Naarmate we ouder worden, verliezen we geleidelijk de 'scherpte' in het horen en verstaan, waardoor spraakinformatie in de hogere frequenties (deels) wegvalt. Zachtere medeklinkers zoals de 's', 't' en 'f' zijn dan moeilijker te onderscheiden van andere spraakklanken, waardoor gesprekken lastiger te volgen zijn.

De gepatenteerde 'VoiceFinder'-technologie herkent spraak in alle situaties. De Oticon Delta geeft medeklinkers een 'oppepper', wat een flinke steun is in situaties die verstaan lastig maken, zoals op het werk, bij sociale contacten of in een druk restaurant.
Vergelijk het maar met de functie van een leesbril, waardoor mensen weer scherper kunnen focussen. Met de Delta blijven mensen gemakkelijker in contact met hun omgeving, zonder informatie te missen.

Oticon ontwikkelde een speciale 'Spraak in lawaai'-test (www.oticon.nl/hoortest), waarmee mensen via internet in vijf minuten kunnen testen of en hoeveel moeite zij hebben om spraak in een lawaaiige omgeving te verstaan.

Red Dot designprijs: technologie en design van de Delta bekroond

Uitstraling, mode, een eigen stijl... begrippen die nooit op hoortoestellen werden toegepast. Veel mensen denken bij 'hoortoestel' nog steeds aan 'grote beige bananen'. De Delta doorbreekt dit: 17 verschillende kleuren en motieven, variërend van 'Racing Green' of parelmoer tot een 'krijtstreep' of jungleprint geven een eigen karakter aan dit slanke en verleidelijke hoortoestel.

René van der Wilk geeft uitleg over het ontstaan van de Delta. 'We zochten naar een totaal nieuw concept, helemaal los van de traditionele hoortoestellen. Een tegendraadse 'hoorhulp', die gevestigde ideeën over hoortoestellen doorbreekt. De combinatie van een eigentijds uiterlijk en onovertroffen technologie promoveren de Delta tot de eredivisie onder de hoortoestellen.'
Deze ongebruikelijke aanpak is beloond met de prestigieuze Red Dot 2006 designprijs in Duitsland (www.red-dot.de).

Over Oticon

Delta is de meest recente uitvinding van Oticon, een van de meest innovatieve hoortoestelontwikkelaars. Met ruim 10 jaar ervaring, kan Oticon bogen op technologische doorbraken die daadwerkelijk het verschil maakten voor mensen met gehoorverlies. Oticon is de enige producent met een onafhankelijk wetenschappelijk researchcentrum, waardoor de wensen en behoeftes van hoortoesteldragers altijd voorop staan bij het ontwikkelen van nieuwe oplossingen.


---