Gemeente Zoetermeer

Eerste gemeentelijke website met voorleesmogelijkheid

Mensen die om welke reden dan ook - moeite hebben met het lezen van teksten op internet of liever willen luisteren, kunnen vanaf maandag 15 mei de tekst van de website van de gemeente Zoetermeer laten voorlezen door de computer. Door de lees voor button die op de website staat afgebeeld aan te klikken, krijgen de gebruikers een heldere en natuurlijk klinkende vrouwenstem te horen. De gemeente wil hiermee de toegankelijkheid van de website vergroten. Zoetermeer is de eerste gemeente die een Readspeaker (in het Nederlands: lees voor) heeft op de gemeentelijke website.

Diegene die van de Readspeaker gebruik wil maken, moet een breedband internetverbinding hebben of een 56k6 modem. Het programma werkt via vrijwel iedere web-browser.

Op korte termijn zal er op het moment dat er Engelstalige paginas op de website worden geplaatst - ook een engelse versie van Readspeaker worden geïnstalleerd.

De gemeente Zoetermeer hecht veel waarde aan toegankelijkheid van haar website voor gehandicapten. Al in 2003 is er een convenant ondertekend waarin de gemeente belooft om te voldoen aan de landelijke "Drempels Weg" richtlijnen over toegankelijkheid. De komende maanden gaat de gemeente de website opnieuw doorlichten op het gebied van toegankelijkheid voor gehandicapten.

Readspeaker is een product van het Zweedse bedrijf Readspeaker.