Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Vergunningensituatie Lady Butterfly doorgelicht

Handhaving op juridische gebreken maar ook kans op legalisering.

In brieven en in afzonderlijke gesprekken met de omwonenden en de exploitant van de massagesalon Lady Butterfly aan de Woldweg in Kropswolde heeft de gemeente Hoogezand-Sappemeer uitgelegd wat er schort aan de vereiste vergunningen voor dit bedrijf en het naleven van de correcte planologische bestemming.

De gemeente heeft getoetst of er aan alle noodzakelijke voorwaarden is voldaan en heeft geconstateerd dat er nog aanpassingen noodzakelijk zijn. Het bedrijf voldoet op dit moment aan de vergunningseisen op het gebied van de brandveiligheid, het milieu en bouwtechnische aangelegenheden. Deze handhavingsactie staat los van de uitbreidingsplannen van de ondernemers.

De massagesalon dient:


- het perceel op een juiste planologische manier te gebruiken


- te voldoen aan het gemeentelijk prostitutiebeleid


- daaruit voortvloeiend ook aan horeca-criteria te voldoen


- brand-, bouw- en milieutechnisch in orde te zijn.

Ruimtelijk

De exploitant is gevraagd voor het bedrijf in de huidige situatie een vrijstelling van het bestemmingsplan aan te vragen. Op het perceel geldt de bestemming Wonen en is als nevenbestemming Bedriiven toegestaan. In een lijst bij het huidige bestemmingsplan staat een volledige opsomming welke bedrijfssoorten zijn toegestaan; een massagesalon staat daar niet bij. Dit type bedrijf is dus op die plek nu niet toegestaan.

Het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied is inmiddels in procedure gebracht. In de Nota van Uitgangspunten is door de gemeenteraad vastgesteld dat vestiging en uitbreiding van horeca in en om de dorpskernen onder voorwaarden mogelijk is. De afronding van het nieuwe bestemmingsplan duurt te lang om het huidige planologische vacuüm voort te laten duren.

Horeca- en prostitutiebeleid

In 2003 is aan de exploitanten een exploitatievergunning voor een seksinrichting afgegeven, hoewel de gemeente die strikt genomen had moeten weigeren, omdat het feitelijke gebruik van het perceel dus niet volledig overeenstemt met de bestemming. Desondanks is de vergunning geldig omdat een aanvrager er op moet kunnen vertrouwen dat een verleende vergunning geldig is.

Een ander aspect betreft het schenken van alcoholhoudende drank. Uit controles bleek dat de exploitant van Lady Butterfly geen geldige drank- en horecavergunning heeft, terwijl dat wel verplicht is als een bedrijf alcoholhoudende drank schenkt. De gemeente heeft daarom de exploitant opgedragen een aanvraag in te dienen.