Mei 2006

easyJet: verbod om op Sardinië te vliegen
De regionale rechtbank van Lazio, Italië, heeft besloten de Britse low cost vliegmaatschappij easyJet te verbieden vluchten uit te voeren van Milaan naar Olbia, Sardinië. easyJet heeft daarom alle vluchten tussen Milaan en Olbia voor dit jaar gecanceld.
Op 21 april 2006 plande easyJet haar eerste vlucht naar Olbia, maar werd daarin tegengehouden door de Italiaanse autoriteiten en de ENAC (Ente Nazionale Aviazione Civile). easyJet diende een aanklacht in bij de Italiaanse rechtbank en bij de Europese Commissie. Lopende de rechtszaak wilde easyJet haar passagiers vervolgens gratis vervoeren, maar ook dit werd door de ENAC verhinderd.

Verontwaardigd
Op 12 mei 2006 werd bekend dat de vluchten naar Olbia vanaf de basis Milaan Malpensa voorlopig niet mogen worden uitgevoerd. easyJet reageert verontwaardigd, aangezien op deze manier de maatschappijen Meridiana, AirOne en Alitalia worden bevoordeeld ten opzichte van de lowcosters easyJet en ook Ryanair.

Misbruik
easyJet stelt dat het PSO systeem (Public Service Obligation) in Italië wordt misbruikt door het Italiaanse ministerie van Transport en de ENAC. "Dit systeem wordt misbruikt om alsnog staatssteun te verlenen aan nationale maatschappijen, via een achterdeur", stelt Arnaldo Munoz, Commercieel Manager van easyJet voor Zuid-Europa.

Extra vluchten
easyJet heeft alle vluchten tussen Milaan en Olbia voor dit jaar gecanceld. De passagiers worden geïnformeerd en gecompenseerd. De capaciteit die vrij komt wordt ingezet om extra vluchten te realiseren naar de bestemmingen Napels en Ibiza, die vanaf Milaan Malpensa zijn gestart en zeer succesvol zijn gebleken.