Het Nederlandse Rode Kruis

15 mei 2006
Prinses Margriet bezoekt aidsprojecten in Namibië

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet bracht eind maart een bezoek aan Namibië. Daar vonden opnames voor het programma ´Paul Rosenmöller en´ plaats. Prinses Margriet bezocht HIV/Aids-projecten van het Namibische Rode Kruis. Ik ontmoette een vrouw die ten einde raad was, vertelt de Prinses. Ze was ernstig ziek en voelde zich nutteloos voor de maatschappij. Nu ze hulp en begeleiding krijgt van het Rode Kruis, heeft zij weer de kracht om verder te leven.

25% van de bevolking is besmet
Namibië telt een hoog aantal mensen dat lijdt aan HIV/Aids. Zo´n 25% van de bevolking is besmet. Het Namibische Rode Kruis pakt de bestrijding van de ziekte op verschillende manieren aan. Het Rode Kruis geeft voorlichting over de ziekte. Daarnaast helpt het zieken met medicijnen en voedsel. Ook probeert het Rode Kruis het stigma dat de ziekte geeft te verminderen en vangt het aidswezen op.

Namibische aanpak een lichtend voorbeeld
Volgens Prinses Margriet vervult Namibië met deze geïntegreerde aanpak een voortrekkersrol in Afrika. Alleen medicijnen geven is niet genoeg. Deze aanpak is een lichtend voorbeeld in de strijd tegen aids. Vooral het taboe rond HIV/Aids moet doorbroken worden. Het Namibische Rode Kruis is daarom een campagne gestart.

Ik was ontroerd door medewerkers van het Rode Kruis die er openlijk voor uitkomen dat ze ziek zijn. In Afrika is dit een buitengewoon moedige stap. Uitstoting van familie en vrienden kan het gevolg zijn. Deze mensen stralen zo´n overtuiging uit! Een mooi voorbeeld van hoe wij, het Rode Kruis, staan voor menselijke waardigheid.

Op de goede weg
Prinses Margriet is bestuurslid van het Internationale Rode Kruis (IFRC). De problematiek van HIV/Aids staat hoog op de agenda. Het was voor mij zeer waardevol om de aanpak van HIV/Aids met eigen ogen te zien en te praten met slachtoffers. Zo kan ik beslissingen op bestuursniveau beter onderbouwen. Ik ben er van overtuigd dat we met deze aanpak op de goede weg zijn.

Het programma is aanstaande zaterdag 20 mei om 21.45 te zien op Nederland 1.