Gemeente Breukelen


Gedegen rampenbestrijdingsplan Amsterdam-Rijnkanaal

Burgemeester Dales maakt bekend dat de provincie Utrecht onlangs het rampbestrijdingsplan voor het Amsterdam-Rijnkanaal heeft goedgekeurd. De gemeente, en met name de burgemeester, is als eerste verantwoordelijk voor de openbare veiligheid. De commissaris van de Koningin toetst de rampbestrijdingsplannen die door gemeenten moeten worden gemaakt voor specifieke objecten en locaties.

Goed beoordeeld

Het Amsterdam-Rijnkanaal is zo´n specifieke locatie. De provincie Utrecht beoordeelde het rampbestrijdingsplan van de gemeente Breukelen voor het Amsterdam-Rijnkanaal als gedegen. Vooral de multidisciplinaire invulling, de concrete uitwerking en de betrokkenheid van de diverse partijen vielen op. Gezien het dagelijkse vervoer van diverse ladingen door de scheepvaart, bestaat er op het Amsterdam-Rijnkanaal een reële kans op een ramp of zwaar ongeval. Maar juist de voorzienbaarheid maakt het mogelijk om adequate voorbereidingen te treffen.

Een plan om rampen te bestrijden

In het rampbestrijdingsplan wordt een overzicht gegeven van de scenario´s die zich kunnen voordoen op het kanaal. Vervolgens wordt aangegeven wat er dan moet gebeuren en door wie. Anders gezegd: er moet goed worden samengewerkt tussen de verschillende hulpverleners, zoals brandweer, politie, geneeskundige diensten en gemeenten.

Risicokaart wordt gepubliceerd

De ´risicovolle´ objecten en locaties in de gemeente Breukelen staan op de risicokaart van de gemeente. Vanaf 28 juni 2006 wordt de digitale risicokaart gepubliceerd op de website van de gemeente Breukelen, www.breukelen.nl. Zodat iedere inwoner zich zelf op de hoogte kan stellen van mogelijke rampen en calamiteiten.