80% horecapersoneel ongeschoold, dus werk aan de winkel

Fnv horeca bond

Vernieuwende arbeidsvoorwaarden in de horeca
FNV Horecabond organiseert symposium op 15 mei 2006

Maandagmiddag 15 mei a.s. organiseert de FNV Horecabond het symposium 'Samen werken aan vernieuwende arbeidsvoorwaarden in de horeca'in DeFabrique in Maarssen. Gedurende dit symposium zullen alle belanghebbenden in de horeca zoals werknemers, werkgevers, politiek, onderwijsinstellingen, studenten en deskundigen met elkaar van gedachten wisselen over wat zij belangrijk vinden op het gebied van arbeidsvoorwaarden. Het aantal ongeschoolde werknemers in de horeca bestrijkt 80%, jaarlijks stroomt 20% van het personeel uit de sector en bijna de helft van de werknemers is jonger dan 23 jaar. Deze getallen onderstrepen de noodzaak om met elkaar in gesprek te treden over de toekomst en het imago van de sector.

Input voor de discussies tijdens het symposium zijn een aantal resultaten en aanbevelingen in onderzoeken van de Stichting Onderzoek Horeca, Recreatie en Catering (SOHRC) en het Bedrijfschap Horeca en Catering. De uitkomsten van het symposium moeten de basis vormen voor toekomstige arbeidsvoorwaarden-onderhandelingen in de sector. In de onderzoeken van de SOHRC en het Bedrijfschap Horeca en Catering is enerzijds cijfermateriaal verzameld en zijn anderzijds meningen van werknemers en werkgevers omtrent arbeidsvoorwaarden geïnventariseerd. Hieronder een aantal punten.

Onderzoek Bedrijfschap Horeca en Catering:
Er zijn in de horeca 320.000 banen bij 40.000 horecabedrijven. Het personeel in de horeca is onder te verdelen in drie groepen: geschoolde hoofdbaners (20%) , ongeschoolde hoofdbaners (35%) en ongeschoolde bewust tijdelijke krachten (45%). Hoofdbaners zijn werknemers die de kost verdienen met werken in de horeca. Daarnaast bestaat het personeelsbestand voor 60% uit part-timers (minder dan 20 uur) en is 45% jonger dan 23 jaar.

Onderzoek SOHRC:
Door werkgevers en werknemers is aangegeven dat men bij het denken over een vernieuwende horeca CAO eerder een differentiatie naar type werknemer (zie bovenstaande drie groepen) wil onderzoeken dan een differentiatie naar de subsectoren 'hotel', 'restaurant' en 'cafe'. Verder zijn werkgevers en werknemers het met elkaar eens dat er behoefte is aan een eigentijdse CAO waarin basisafspraken worden vastgelegd en waarbij er op individueel dan wel op bedrijfsniveau verdere afspraken gemaakt worden. Hierbij verandert de functie van de CAO naar meer een communicatiemiddel. Tevens is er een sterke wens naar een makkelijk toegankelijke CAO. Tevens vindt men dat er meer aandacht moet zijn voor educatie om zo de kwaliteit en het imago van de sector te verbeteren. Werknemers willen door hun baas gestimuleerd en in de gelegenheid gesteld worden om cursussen te volgen en afspraken over vergoedingen en verlof zouden in een CAO moeten staan.


Noot voor de redactie (

FNV